Hlavní obsah

V Česku nebylo žádné úmrtí po očkování způsobeno krevní sraženinou, tvrdí SÚKL

Praha

Z 11 úmrtí v Česku, která mohla souviset s očkováním proti covidu-19, nebylo ani jedno způsobené krevní sraženinou. Na Twitteru to v úterý uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Přes dvě desítky zemí z Evropy i dalších kontinentů kvůli výskytu krevních sraženin u očkovaných pozastavily vakcinaci AstraZenekou.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

SÚKL oznámení o podezřeních na nežádoucí účinky vakcín shromažďuje a každý týden zveřejňuje. K minulému úterku jich evidoval 1506.

„Z 11 úmrtí, která byla nahlášena v ČR jako důsledek podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19, nebylo ani jedno způsobeno tromboembolií. Nadále platí, že se neprokázalo, že je očkování v České republice potřeba přerušit,“ uvedl lékový ústav. Jeho zástupci se účastní i jednání lékových agentur v EU, která se očkování týkají.

PŘEHLEDNĚ: AstraZeneku už zarazila půlka Evropy. Česko očkuje dál

Koronavirus

Lékový ústav zveřejňuje jen celkový počet podezření na nežádoucí účinky, nerozlišuje to podle druhů používaných vakcín.

„Při rozlišování počtů hlášení na jednotlivé vakcíny by mohlo snadno dojít k chybným interpretacím těchto údajů a k nesprávnému předpokladu, že jedna vakcína je bezpečnější než jiná,” uvedla mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

EMA a WHO budou jednat o bezpečnosti AstraZeneky, přitom už ji doporučily podávat

Evropa

Podle ní jsou všechny v Česku používané vakcíny bezpečné a nezjistilo se žádné riziko, které by bylo spojeno jen s jednou z nich.

Kromě AstraZeneky se v ČR podávají také očkovací látky firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Reklama

Výběr článků

Načítám