Hlavní obsah

USA začnou přeočkovávat po osmi měsících od druhé dávky

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena už má jasno o tom, kdy by měli naočkovaní Američané obdržet třetí, podpůrnou dávku vakcíny proti koronaviru. Podle zdrojů deníku New York Times by to mělo být osm měsíců od podání druhé dávky, začít by se mělo už v půlce září.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Očkování v St. Petersburgu na Floridě

Článek

Vláda by podle deníku měla své rozhodnutí oznámit v nejbližších dnech, krok musí ještě schválit tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Úřady zatím počítají, že se podpůrná dávka bude týkat jen těch lidí, kteří jsou naočkováni dvoudávkovými vakcínami, ať už od společností Pfizer/BioNTech, nebo Moderna.

U jednodávkové vakcíny od firmy Johnson & Johnson čekají experti na závěry klinických testů, které by měly být oznámeny na konci měsíce.

Jako první dostanou podpůrnou dávku (angl. booster jab) zdravotníci, záchranáři a pracovníci v sociálních službách. Následovat budou senioři a lidé z ohrožených skupin, podobně jako tomu bylo při první várce očkování.

Už přes polovinu Američanů má vakcínu proti covidu

Amerika

Spojenými státy se v současnosti masivně šíří nakažlivější varianta delta, proti níž ochrana poskytnutá vakcínou zřejmě nevydrží tak dlouho, jak se očekávalo při původní variantě viru.

Podle oficiálních dat z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je v tuto chvíli plně naočkováno 50,8 procenta obyvatel, alespoň jednu dávku obdrželo 59,8 procenta Američanů. Míra proočkovanosti se ale hodně liší region od regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám