Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Tři pinty a domů. Britům otevření hospod příliš nezhořkne, hostinským ano

Otevírání barů a hospod ve Velké Británii by mohlo mít velmi postupný průběh. Kromě omezování počtu návštěvníků se nyní hovoří také o omezování množství vypitých nápojů. Po několika pintách by tak hosté mohli být požádáni, aby uvolnili svá místa dalším zájemcům o posezení, informovaly britské servery Daily Mail a Mirror.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Tři pinty a domů. Britům otevření hospod příliš nezhořkne, hostinským ano

Profesor Eyal Winter, jenž od dubna funguje jako poradce vlády při uvolňování restrikcí, připustil, že otevírání restaurací, barů a hospod by mohlo mít opatrný začátek a pozvolný průběh.

Kromě toho, že by se Britové neměli zdržovat v blízkosti dalších hostů,  by mohlo  platit opatření, které by po třech pivech nutilo návštěvníky uvolňovat místo u stolu dalším zájemcům, jak uvedl Winter.

„Hospody jsou důležitou součástí britské kultury a lidé jsou doslova hladoví po jejich otevření,” přiznal Winter, který se obává, že by v případě úplného otevření provozoven docházelo k jejich přeplňování.

Komě hospod se vyjádřil i k situacím v kinech a divadlech, kde by mohlo být každé druhé sedadlo prázdné. „Provozovatelé by mohli alespoň část finanční ztráty kompenzovat částečným zdražením vstupenek,” myslí si profesor, který je příznivcem přísného sociálního distancování na veřejnosti.

Zabiják podnikání

S tím však nesouhlasí provozovatelé zejména v pohostinství, kteří takový systém, kdy by lidé měli sedět dva metry od sebe, považují za „zabijáka” jejich podnikání, zvlášť pokud by mělo nařízení platit v dlouhodobějším horizontu.

„Mnoho podniků by nemohlo fungovat na 100 procent a někteří provozovatelé by si tak nemohli dovolit otevřít ani po částečném uvolnění zákazů,” říká Katie Nichollsová, šéfka sdružení UK Hospitality, které zastřešuje právě sektor pohostinství.

„Pokud budeme fungovat na poloviční obrátky, nemůžeme platit stoprocentní nájmy a výplaty,” říká šéfkuchař Yotam Ottolenghi, jenž vlastní celkem šest restaurací a zaměstnává tři stovky lidí.

„Restaurace a hospody tady nejsou jen od toho, aby se v nich lidem servírovalo jídlo a pití. Je to forma sociálního kontaktu, který pokud bude zakázán, či omezen, vytratí se kouzlo a celá pointa hospod,” doplňuje šéfkuchař Tom Kerridge, provozovatel „gastrohospody” Hand and Flowers, která jako první svého druhu získala dvě michelinské hvězdy.

Restaurace, bary a hospody jsou ve Velké Británii uzavřeny od 21. března. Jejich postupné otevírání zatím nemá přesné datum. Vláda by mohla opatření rozvolňovat v několika vlnách zhruba od června, hospody a bary by však zřejmě mohly zůstat zavřené ještě déle. Vláda dokonce nevyloučila možnost, že se tak nestane dříve než o Vánocích.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků