Hlavní obsah

Spouští se registrace pro 55+, na první dávku přitom stále čekají i senioři 70+

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se ve středu otevírá registrace k očkování proti covidu pro lidi ve věku 55 až 59 let. Jenomže někde stále čekají na svůj první termín vakcinace senioři nad 65 let, a dokonce i nad 70 let. A to i skoro dva měsíce.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Vytváří se optimistické očekávání, ale v realitě to funguje špatně. Žádný termín jsme se ženou zatím nedostali, zkusím nás přeregistrovat jinam,“ řekl Právu čtenář Jiří. Je mu 73 let.

Se ženou, které je rovněž přes sedmdesát, se k očkování přihlásili pár dnů poté, co se otevřely registrace, konkrétně 4. a 7. března na polikliniku na pražském Chodově. Dodnes čekají, až si je zavolají kvůli první dávce.

Poliklinika se hájí tím, že dostává málo vakcín. „EUC Klinika Praha má tři očkovací místa o celkové kapacitě 800 očkování za den. Například na 17. (minulý) týden tohoto roku jsme obdrželi jen 900 vakcín, na 18. (tento) týden 1100 vakcín. Kapacitu tedy máme, ale počet pacientů, které můžeme proočkovat, závisí na počtu vakcín, které obdržíme od krajského koordinátora,“ sdělila Právu mluvčí polikliniky Eva Pánová.

Vakcíny Johnson & Johnson je málo, čekatelů hodně

Koronavirus

Už dva týdny čekají na termín i někteří lidé nad 65 let ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde byl před nástupem do vlády ředitelem ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová na otázky Práva nereagovala.

Zatímco někde přidělování termínů po registraci k očkování trvá jen několik dní, mnohde vázne, což zejména starší spoluobčany zbytečně stresuje.

Přihlášení na očkování probíhá pomocí registrace v centrálním rezervačním systému zřizovaném ministerstvem zdravotnictví, kde je zájemcům o vakcinaci následně přidělen termín očkování.

Vakcínová smršť. Arenberger očekává sto tisíc očkování denně ještě tento týden

Domácí

Podle mluvčí resortu Jany Schillerové se bere na věk a zdravotní dispozice ohled. „Systém registrací a přidělování termínů jednotlivých očkovacích center se řídí podle věku,“ sdělila.

„Spuštění registrací pro širší skupinu obyvatel tedy neznamená, že by starší osoby nebo rizikové skupiny jako chroničtí pacienti neměly být v očkování upřednostněné,“ dodala na otázku Práva, proč se otevírají registrace pro mladší ročníky, když řada starších lidí nad 65, ale i nad 70 let dosud nemá ani termín.

Na dotaz, zda se lidem vyplatí se v takových případech přeregistrovat a jak mají konkrétně postupovat, neodpověděla.

Všichni do září

Premiér Andrej Babiš (ANO) v březnu avizoval, že od 6. dubna by se v Česku mohlo očkovat zhruba 100 tisíc lidí denně. K tomu však zatím nedošlo. Za pondělí zdravotníci v ČR aplikovali 53 115 dávek, v mezitýdenním srovnání téměř o desetinu méně. Od začátku vakcinace bylo podáno 2,88 milionu dávek, plně naočkováno bylo 954 656 lidí.

Babiš: Vakcínu zájemcům do konce srpna

Koronavirus

Ministr Arenberger v pondělí Blesku řekl, že k překročení hranice 100 tisíc očkovaných za den by podle něj mohlo dojít v příštích dnech. V úterý mělo do Česka dorazit přes 600 tisíc dávek, nejvíc – více než 400 tisíc – od firmy Pfizer/BioNTech.

V květnu by mělo konsorcium Pfizer/BioNTech poslat přes 1,7 milionu dávek. Na 300 tisíc dávek má dodat AstraZeneca, o něco méně také Moderna. Dodávky J zatím nebyly upřesněny. Babiš slíbil, že by všichni zájemci mohli být naočkováni nejpozději do konce srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám