Hlavní obsah

ROK S COVIDEM: Proč se ho ani po roce nedaří porazit?

Už více než rok žijí všichni obyvatelé České republiky pod více či méně přísnými protikoronavirovými regulemi. Covid-19 nám sebral naše blízké a změnil naše životy. Novinky se zeptaly čtrnácti osobností českého veřejného života na to, jaký podle nich byl a je rok s covidem. Tentokrát přinášíme jejich odpovědi na otázku, proč se navzdory všem opatřením Česku nedaří koronavirus potlačit?

Foto: koláž Novinky.cz, Novinky

Článek

Dagmar Pecková, operní pěvkyně

Foto: Právo

Dagmar Pecková

To není jen český problém. S virem se potýká více či méně úspěšně celý svět. Problém je, že lidé v Čechách mají pocit, že na pandemii chce (a také se to úspěšně děje) vláda vydělat. Proto se hodně lidí brání opatření dodržovat.

Neříkám, že třeba v Německu jsou všichni svatí, ale pokud se skutečně ukáže, že si někdo ze zastupitelů lidu na rouškách nebo očkování přivydělává, musí okamžitě skončit. Ta nechuť tyto případy v Čechách řešit dost škodí celé situaci. Navíc se nikdo nesnaží obyvatele Čech nějak inspirovat ke kulturnosti a jednotě. Spíš naopak.

Jiří Strach, scenárista a režisér

Foto: Právo

Jiří Strach

Na národ Švejků vyrukujte s nějakými opatřeními! Každé omezení naší rozmazlenosti je přece hned útok na svobodu a důkaz plíživého totalitarismu! Doporučil bych návštěvu Izraele. Tam se lze naučit, že smysl pro řád a demokracie není protimluv.

Daniel Beneš, předseda představenstva společnosti ČEZ

Foto: Právo

Daniel Beneš

Moc se nemluví o krizi důvěry a o faktu, že lidé jsou už po roce unavení a mnohdy zmatení. To se ale netýká jen České republiky, ale i jiných zemí.

Ivan Netuka, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM

Foto: archív autora

Ivan Netuka

Předčasné oslavy triumfu nad koronavirem mezi nás zasely ošidný pocit bezpečí a paralyzovaly promyšlenou přípravu na nadcházející vlny. Následný permanentní lockdown způsobil, že lidé ztratili důvěru a odhodlání. Úspěšnější země napříč světadíly naopak v reálném čase pružně střídaly intenzitu opatření podle vývoje nákazy. Jejich občané pak reagovali odpovědněji a nákazu se podařilo lépe zkrotit.

Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd

Foto: Právo

Eva Zažímalová

Na jednu stranu je tu biologická podstata pandemie, umocněná záludnostmi v podobě mutací. Izolovat větší část společnosti beze zbytku nelze, zastavit ekonomiku na dlouhé týdny rovněž ne.

Na druhou stranu jsem přesvědčená, že sebelépe míněná ochranná opatření se mohla zčásti minout účinkem, protože nebyla vnitřně konzistentní a patrně ani dobře komunikovaná směrem k veřejnosti. A i část vědců veřejnost i politiky „mátla“ leckdy protichůdnými vyjádřeními – zkrátka se ukázalo, že nám chybí jasný a konzistentní hlas odborníků, podepřený daty i institucionálně, jaký např. v Německu zprostředkuje Institut Roberta Kocha.

Helena Illnerová, biochemička, fyzioložka, bývalá předsedkyně AV

Foto: Právo

Helena Illnerová

Česko dvakrát zmeškalo možnost zvrátit či alespoň pozastavit rychlý nárůst nákazy mezi obyvatelstvem – jednou na začátku podzimu, kdy ministr zdravotnictví již oznámil potřebná omezení proti šíření koronaviru, ale premiér je svými slovy vzápětí zvrátil, aby pak počala platit až s třítýdenním zpožděním, a podruhé v prosinci, když před Vánocemi došlo k rozvolnění restrikcí, aniž by nákaza dostatečně ustupovala.

Oba tyto nešťastné zásahy, které možná dočasně potěšily některé občany, vedly k nadměrnému množství nakažených lidí, které již nebylo možné dostatečně trasovat a rozpoznat. Ústup z tak vysokého čísla nakažených je zřejmě již velmi obtížný.

Jiří Hrdina, bývalý hokejista

Foto: Právo

Jiří Hrdina

Můj názor je, že naprosto chaotické řízení celé krize po jarním zvládnutí první vlny je hlavní důvod nezvládání pandemie. Různá nesmyslná nařízení, zákazy, příkazy a jejich dodržování lidmi, kteří tato nařízení zavádějí (např. akce Rios, mejdan v Teplicích, fotbal na Slavii...), lidi otrávilo tak, že důvěra ve vládu je nenávratně pryč. Navíc chaos a pomalé očkování je další důvod.

Jiří Grygar, astronom a astrofyzik, Fyzikální ústav AV ČR

Foto: Právo

Jiří Grygar

Na rozdíl od většiny jiných států rozhodují u nás o opatřeních politici, kteří mají pochopitelně zcela protichůdné zájmy než odborníci na imunologii, očkování a testování. Politici rozhodují podle toho, co jim přinese voličské hlasy, a hlas lidu se diametrálně liší od poznatků a omezení, která mohou přinést příslušní zdravotní odborníci.

Kdysi bylo Československo na špici v očkováních a hygienických opatřeních, teď se to zvrtlo až tak, že dovážíme nekvalitní ochranné pomůcky z Číny, prezident prosazuje dokonce ruskou a čínskou vakcínu a české firmy, jež by byly schopny dodávat levnější a kvalitnější ochranné pomůcky a prostředky, jsou nepochopitelně vyřazeny z objednávek.

Martina Sáblíková, rychlobruslařka

Foto: Právo

Martina Sáblíková

Na tohle neumím odpovědět. Dodržuji opatření, řídím se radami doktorů a odborníků, snažím se chovat zodpovědně, stejně tak lidé z mého okolí.

Petr Čech, fotbalista

Foto: Právo

Petr Čech

Tuto otázku nemohu ani nechci hodnotit. Dodržuji platná nařízení v Anglii, z Česka mám pouze zprostředkované informace z médií či z okruhu rodiny a přátel.

Pavel Kolář, fyzioterapeut

Foto: Právo

Pavel Kolář

Důvodem nejsou jen politici a opatření. Když se podíváte kolem sebe, tak by levice i pravice nabídly obdobná řešení, protože by si nemohly díky chování dalších států dovolit jiná. Problém je v načasování opatření.

Epidemie covid-19 prochází různými stadii a fázemi. Ty se liší rozsahem nákazy, úrovní populační imunity, „agresivitou“ virů, připraveností společenských systémů atd. Při navrhování jednotlivých opatření je třeba brát v úvahu nejen jejich účinnost, ale také jejich vhodné časové zavádění. Pokud jsou uplatňovaná pozdě, spadají již do jiné fáze, do jiné situace, stávají se neúčelná, či dokonce nebezpečná.

Aleš Linhart, Předseda České kardiologické společnosti

Foto: archív autora

Aleš Linhart

Nebyli jsme schopni se na druhou vlnu připravit, odložili jsme z politických důvodů restriktivní opatření před senátními volbami a předčasně je uvolnili o Vánocích. Odpovědní činitelé zapomněli, že s virem se nediskutuje a nejde mu nic nařídit.

Dalším aspektem je naše nedisciplinovanost – chronické švejkování, pohrdání pravidly. V Čechách jsou prostě rebelanti tak trochu hrdinové a pravidla od toho, aby se překračovala. V tomto ohledu nás naprostá bezzubost vymáhání dodržování pravidel jen dál utvrzuje v tom, že se pravidla dají překračovat beztrestně.

Václav Cílek, geolog, klimatolog, Geologický ústav AV ČR

Foto: Jan Handrejch, Právo

Geolog, klimatolog, spisovatel, esejista, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy Václav Cílek.

Koronavirus ukázal limity švejkování. Myslím, že se sešly dvě věci – tou první je, že nejméně od třicetileté války nemáme rádi vrchnost a není to tak dlouho, co byla zrušená robota (1848), kdy jsme museli nějak přelstít všechny ty šafáře a dráby. Druhá věc začala dávno před virem a hovořilo se o ní jako o plíživém rozkladu státní správy.

Václav Pačes, biochemik, bývalý předseda AV ČR

Foto: Právo

Václav Pačes

Nejsme dost ukáznění, kupříkladu ve srovnání s Německem. Ostudu nám dělají někteří minulí i současní politici i odborníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám