Hlavní obsah

Řecko zmírňuje podmínky vstupu do země

– Atény

Řecko zmírnilo podmínky vstupu na své území. S platností od pondělí bude turistům stačit negativní antigenní test provedený 48 hodin před překročením řecké hranice. Nebude nutný PCR test. Řecko také zvýšilo věkovou hranici pro děti, které jsou osvobozeny od povinnosti předkládat negativní test, ze šesti na 12 let.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Před vstupem do země se musí vyplnit elektronický formulář tzv. Passenger Locator Form (PLF). Ti, kteří jsou očkovaní a mají 14 dnů po druhé dávce, se mohou prokázat při vstupu potvrzením o vakcinaci. Další možností je potvrzení o prodělání covidu, které je platné dva až devět měsíců od data na něm uvedeného a bylo vydáno po uplynutí 30 dnů od prvního pozitivního testu.

Seznam států s nízkým rizikem nákazy se rozšířil o devět zemí

Koronavirus

Uvedené změny se týkají turistů ze zemí, z nichž je do Řecka povoleno cestovat. „Smyslem všech kontrolních procesů je usnadnit cestu lidem, kteří si přejí navštívit naši zemi, a zároveň zachovat stálou a absolutní prioritu udržení zdravotní bezpečnosti jak pro turisty, tak pro řecké občany,“ uvedlo řecké ministerstvo cestovního ruchu.

Do Chorvatska a dalších zemí bez testu

Evropa

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) Řecko celkem zaznamenalo 417 253 případů nákazy koronavirem a 12 494 úmrtí.

Sedmidenní průměr nakažených na milion obyvatel má země 46, Česko 12.

V neděli řecké úřady informovaly, že se počet nových případů nákazy koronavirem snížil téměř na polovinu a díky tomu je možné pokračovat v uvolňování koronavirových opatření.

Řecko je v oranžové zóně, tedy na seznamu zemí s mírným rizikem nákazy. Při návratu musejí Češi vyplnit příjezdový formulář. Ti, kteří jsou očkovaní nebo covid prodělali, už nemusejí na test, ostatní jsou povinni, pokud letí letadlem nebo jedou autobusem, jít na test ještě před započetím cesty. Pokud by se člověk vracel individuální dopravou, tedy autem, nemusí na test před odjezdem z Řecka, ale musí nejpozději 5. den po návratu do Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám