Hlavní obsah

Rebelie restaurací na Slovensku? Zatím zůstalo spíš jen u slov

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Výzva k otevření slovenských restaurací a kaváren, k níž se přidali i majitelé fitness studií, zůstala zřejmě jen u proklamací. Ačkoliv signatáři iniciativy Bojujeme za naše gastro avizovali, že se navzdory zákazu v úterý otevřou interiéry desítek restaurací, kaváren a fitness, v reálu je to jen pár podniků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Otevřel například podnik M sport v Trenčíně, café Teatro v Levoči nebo Insomnia bar v Galantě. Řada majitelů restaurací výzvu odmítla. Problém je totiž v tom, zda do otevřených podniků přijdou lidé, když je to zakázáno.

Mnozí majitelé restaurací tvrdí, že otevřít v současném nouzovém stavu se jim nevyplatí. „Vánoční večírky se nekonají, lidí přijde podstatně méně než v obvyklém období. Já přitom musím zaplatit personál, nakoupit suroviny. Ztráta jako hrom. Co se tím má dokázat? Zbytečně mást už tak zmatené lidi a potom se budou chovat ještě víc hloupě a nezodpovědně,“ napsala pod výzvu jedna z diskutérek pod přezdívkou Sue Back.

Další zase upozorňují, že vláda chce před vánočními svátky vyhlásit lockdown.

Čaputová vzkázala premiérovi: Přenechte boj s koronavirem někomu jinému

Evropa

S výzvou nesouhlasí ani třináct sdružení a iniciativ podnikatelů a dodavatelů v oblasti gastro sektoru z platformy StáleMámeChuť. Rozhodnutí kolegů z iniciativy Bojujeme za naše gastro považují za nesprávné. K platformě patří například Asociace hotelů a restaurací Slovenska, Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Slovenský svaz kuchařů a cukrářů, Potravinářská komora Slovenska a organizace Pomoc pro gastro.

„Podle nás je nevyhnutelné, aby vláda začala komunikovat s představiteli gastro sektoru, aby konečně dodala slíbený plán, jak má gastro přežít zimu. Situace v tomto sektoru služeb je každým dnem kritičtější. Množství provozoven je v zoufalé situaci, kterou bez pomoci státu nevyřeší. Potřebují okamžitou pomoc s likviditou, aby majitelé mohli udržet zaměstnanost a vyhnout se bankrotu,“ řekla za zmíněnou platformu Katarína Remiaš.

Konec výjimek. Slovensko bude vyžadovat při vstupu negativní test od všech

Evropa

„Pravidla pro gastro sektor jsou likvidační a sektor čelí existenčním problémům,“ dodala. Členové platformy však zároveň zdůraznili, že porušování pravidel neuznávají. „Navzdory napjaté situaci nesouhlasíme s porušováním platných pandemických opatření během nouzového stavu. Řešení vidíme v dialogu,“ uvedli.

Podle aktuálních nařízení mohou restaurace a kavárny fungovat jen na terasách a jako výdejny jídla. Za otevření interiérů mohou hygienici uložit jednotlivcům pokutu 1659 eur (44 tisíc korun) a podnikům až 20 tisíc eur (530 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám