Hlavní obsah

Protilátkové koktejly: nižší příznaky covidu

Právo, ČTK, špf

Kombinace monoklonálních protilátek snižují vedle rizika těžkého průběhu i viditelné příznaky onemocnění. Podle klinické studie o zhruba 81 procent. V pondělí o tom informoval švýcarský farmaceutický koncern Roche.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imdevimab, známý také jako Regn-cov2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

U nakažených covidem odezněly symptomy po podání koktejlu protilátek v průměru do týdne. V kontrolní skupině, která dostávala placebo, to byly tři týdny. Studie se zaměřila na účinek kombinace protilátek casirivimabu a imdevimabu, které obsahuje i lék Regn-cov2 od firmy Regeneron. Dosavadní výsledky studií u tohoto léku ukazovaly na snížení rizika těžkého průběhu nemoci nebo smrti o 70 procent.

Dvanáct tisíc balení od Regeneronu objednalo i Česko. Distribuci do nemocnic zajišťuje právě společnost Roche.

Léky na covid budou pro více pacientů

Koronavirus

Podle lékařů, kteří lék pacientům nasadili, funguje. „Dle sdělení mé kolegyně byl následný průběh onemocnění covid-19 u jejich dvou pacientů mírný a snesitelný,“ napsala Právu praktická lékařka Irena Moravíková.

Ministerstvo zdravotnictví protilátkové léky za stanovených podmínek povolilo k léčbě vysoce rizikových pacientů. Nutné je podání krátce od prvních příznaků a pacientův stav nesmí vyžadovat hospitalizaci.

Odborníci v aktualizovaném stanovisku doporučili nasadit léčbu nanejvýš deset dnů od příznaků. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Jana Blatného stanovilo dní sedm. S novým vedením úřadu se nyní čeká, jestli bude doporučení odborníků vyslyšeno. Na dotazy redakce dosud resort nezareagoval.

Polovina nových léků je v nemocnicích

Koronavirus

Momentálně jsou v Česku čtyři tisíce balení Regn-cov2 a tři tisíce balení bamlanivimabu. K nouzovému užití jsou protilátkové koktejly povoleny v USA. Experimentálně používá Regn-cov2 k léčbě covidu i Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám