Hlavní obsah

Petříček veze z Portugalska prototyp plicního ventilátoru

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dostal během páteční návštěvy Portugalska prototyp plicního ventilátoru, kterých Česko získá od jedné z portugalských firem darem celkem devět. Informoval o tom Černínský palác. V jihoevropské zemi jednal Petříček s tamním premiérem i šéfem diplomacie a shodli se mimo jiné na tom, že by si země EU měly navzájem uznávat testy na koronavirus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Plicní ventilátor SYSVent by měl získat certifikaci koncem tohoto měsíce, poté firma daruje Česku dalších osm přístrojů. "Česko zasáhla druhá vlna pandemie velmi tvrdě a firma má svou pobočku v Plzni, proto se rozhodli pro tento symbolický dar. Každá pomoc je v Česku určitě vítána," řekl Petříček.

Šéf české diplomacie s premiérem Antóniem Costou a ministrem zahraničí Augustem Santosem Silvou mluvili například i o tom, jak podpořit vzájemný obchod, který se kvůli koronavirové krizi propadl o pětinu, nebo o dopadech pandemie na turistiku.

"Vzhledem k nákladům na cestování, a to i třeba při návštěvách rodiny, se musíme vážně bavit i o možnosti ulevit při cestování uznáváním antigenních testů. Ty jsou výrazně levnější a já bych byl pro. Můj protějšek je stejného názoru," uvedl Petříček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám