Hlavní obsah

Pandemie kosí Poláky jako nikdy předtím

Právo, Pavol Minárik

Minulý čtvrtek se stal nejčernějším dnem od vypuknutí pandemie koronaviru v Polsku. Covid-19 zabil rekordních 954 lidí, zároveň přibylo nových 30 tisíc infikovaných pacientů. Na covidových lůžkách leží 35 tisíc nemocných a na jednotkách intenzivní péče s umělou plicní ventilací dalších 3300 nejtěžších případů postižených koronavirem.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Pacient na ECMO na covidovém oddělení varšavské nemocnice.

Článek

„Pokud bude pandemie v Polsku nadále kosit lidi v takovém šíleném tempu, pak celkový počet obětí zakrátko dosáhne 150 tisíc a vůbec to nemusí být strop,“ řekl Krzysztof Simon, přednosta infekční kliniky městské nemocnice ve Vratislavi, považovaný za předního odborníka v boji s pandemií.

Nacházíme se v kritické situaci, nezbytně potřebujeme pomoc ze zahraničí
Pawel Grzesiowski, přední polský imunolog

„Zdravotnictví je přitlačené ke zdi, nemáme už volná lůžka ani lékaře, sestry či jiný personál. Nacházíme se v kritické situaci, nezbytně potřebujeme pomoc ze zahraničí. Bojím se, že nastane chvíle, kdy se už nebude mít kdo ani kde postarat o neustále přivážené pacienty,“ upozornil Pawel Grzesiowski, přední polský imunolog a expert Hlavní lékařské rady.

Miliony na silnicích i v kostelech

„Vláda a ministerstvo zdravotnictví se od začátku nynější třetí vlny pandemie chovaly až neuvěřitelně optimisticky. Ignorovaly upozornění odborníků a přinejmenším o měsíc se opozdily s vyhlášením lockdownu, který ani zdaleka nebyl tak přísný, jak by to vyžadovaly okolnosti,“ zdůraznil.

Východní Evropa čelí rekordnímu nárůstu počtu mrtvých

Evropa

„To, co se nyní děje v Polsku, se bohužel dalo očekávat. Před dvěma týdny vláda vyhlásila lockdown, ale 3,5 milionu obyvatel se i tak během Velikonoc přemísťovalo po území celé země,“ řekla portálu wp.pl Anna Boronová-Kaczmarská, specialistka na infekční nemoci z Pomořské lékařské univerzity ve Štětíně. Podle ní je však ještě nepochopitelnější, že během lockdownu zůstalo otevřeno přes deset tisíc kostelů, které se v posledním období staly ohnisky nákazy koronavirem.

I když epidemiologové vyzývají věřící, aby se během svátků neúčastnili bohoslužeb, aby tak neohrožovali zdraví a životy své i jiných, často se jim dostalo od kněží i biskupů odpovědi, že „Bůh žádné viry nešířil, protože je svatý“ nebo že „žádný virus nemá během mše do kostela přístup“.

Karavany rakví varují

Realita je ale taková, že „covid-19 neodlišuje kněze od nekněze, katolíka od nekatolíka a kostelní zónu od zóny bez LGBT“, napsal týdeník Polityka. „Chceme-li zastavit epidemiologické drama, nezbývá nám nic jiného než podstatně zrychlit tempo očkování obyvatelstva a být na každém kroku rozhodnější a pružnější,“ upozornila Anna Boronová-Kaczmarská.

V Česku počty nakažených klesají, v okolních zemích rapidně rostou

Evropa

„Pokud už nic jiného, tak ty nekonečné karavany rakví snad probudí polské politiky, otřesou jimi a přimějí je konat adekvátně tragédii, jakou naše země prožívá. Za návrat k normálnosti budeme muset zaplatit ještě vysokou cenu. Pandemie v Polsku ještě stále nedosáhla vrcholu,“ komentoval poslední vývoj infektolog Krzysztof Simon.

Vir neustupuje
Polská vláda prodloužila lockdown do 18. dubna.
Lékaři upozorňují, že přijatá opatření jsou nedostatečná a chaotická.
Pandemie neustupuje, zdravotníci si bez radikálních kroků neporadí.

Reklama

Výběr článků

Načítám