Hlavní obsah

ON-LINE: Vývoj kolem koronaviru

Aktualizováno

Koronavirus 2019-nCoV, který se začal loni před koncem roku šířit z oblasti čínského města Wu-chan, si prozatím vyžádal více než stovku mrtvých a zhruba 4500 nakažených. Vývoj událostí týkajících se šíření nákazy jsme sledovali on-line.

Záznam: Briefing ministra zahraničí Petříčka k Čechům v zahraničí v souvislosti se šířením koronaviruVideo: ČTK

 
Článek

22:03 - On-line reportáž k aktuálnímu vývoji okolo koronaviru končí, děkujeme za pozornost.

22:01 - Německo ohlásilo, že má čtyři případy nakažení koronavirem, všichni nakažení pracují pro firmu Webasto. Školení v této společnosti se účastnila nakažená Číňanka, kterou před její cestou do Evropy navštívili rodiče z Wu-chanu.

Německo má čtyři nakažené koronavirem, všichni pracují pro stejnou firmu

Evropa

20:23 - U pacienta na pražské Bulovce ani u pacienta v Pardubicích se nákaza koronavirem neprokázala. Uvedla to hlavní hygienička ČR.

19:22 -  Nejméně 250 Francouzů a 100 dalších občanů Evropské unie bude v blízké době evakuováno z čínského města Wu-chan, epicentra současné nákazy.

18:15 -  Odliv čínských hostů kvůli šíření nákazy nového typu koronaviru by neměl české hoteliéry a restauratéry zásadně poškodit. Řekl to prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Čínští turisté tvoří kolem šesti procent návštěvníků v hromadných ubytovacích zařízení v České republice.

17:24 - Lékař Rostislav Maďar z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity řekl ČTK, že počet dosud prokázaných úmrtí na koronavirus je podobný jako podíl zemřelých při nákaze chřipkou. Podle něj je podíl mrtvých zřejmě ještě nižší, protože se ví jen o těžkých případech nákazy.

Koronavirus není jako SARS, mírní obavy lékař, který se stará o nakažené

Evropa

17:23 - Pokud nabude infekce koronavirem rozměrů epidemie SARS z roku 2003, světová ekonomika nebude tratit více než 100 miliard dolarů (2,29 bilionu Kč). ČTK to dnes řekl analytik skupiny Natland Petr Bartoň. Jde o hodnotu, kterou americká ekonomika vyprodukuje zhruba za čtyři hodiny, dodal.

17:02 - Nový typ koronaviru se šířil v čínském městě Wu-chan několik měsíců bez povšimnutí, jeho zdrojem zřejmě není výlučně trh se zvířaty, tvrdí vědec.

15:23 - Opoziční ODS neprosadila ve Sněmovně návrh, aby vláda informovala poslance o opatřeních souvisejících s novým koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navzdory tomu zákonodárce ujišťoval, že Česko situaci nepodceňuje a není důvod k jakékoli panice. [celá zpráva]

15:09 - Podezření na nákazu Čecha, který je na návštěvě ve Vietnamu, se nepotvrdilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

15:06 - Dva české studenty přepraví z uzavřeného čínského města Wu-chan francouzský speciál. Následně budou dva týdny v karanténě. Uvedl to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Čeští studenti z Wu-chanu odletí francouzským speciálem

Domácí

14:52 - Ve tři hodiny odpoledne začne tisková konference ministra zahraničí Tomáše Petříčka k situaci Čechů v zahraničí v souvislosti s koronavirem.

14:43 - Čínské partnerské město I-čchang požádalo Třebíč o zdravotnický materiál v souvislosti s epidemií koronaviru. Pomoc přislíbil i Kraj Vysočina.

14:09 - U pacienta z Uherského Hradiště se podezření na koronavirus z Číny nepotvrdilo. Muž z Hulína na Kroměřížsku, který byl na začátku ledna jako turista z Číně, přišel v pondělí do nemocnice s příznaky chřipky, poté byl převezen do Uherského Hradiště.

13:10 - Japonská vláda vyslala do čínského Wu-chanu zasaženého novým typem koronaviru charterový letoun, který by měl z města evakuovat asi 200 Japonců.

Z Wu-chanu je město duchů

Svět

13:02 - Na Slovensku se nepotvrdilo žádné z podezření na výskyt koronaviru. Informoval o tom slovenský premiér Peter Pellegrini, který je nyní také pověřen vedením ministerstva zdravotnictví.

12:58 - Lékaři v čínském Wu-chanu provedli císařským řezem porod u sedmadvacetileté ženy, u níž se projevují příznaky nákazy koronavirem. Stav matky, která byla v 37. týdnu těhotenství, se rychle zhoršoval a těhotenství pro ni bylo neúnosné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři ve Wu-chanu přivedli na svět císařským řezem dítě nemocné matkyVideo: Reuters

11:35 - Hongkongská správkyně Carrie Lamová v úterý podle agentury Reuters oznámila, že doprava na vysokorychlostní železnici mezi Hongkongem a pevninskou Čínou bude od 30. ledna zastavena kvůli obavám z šíření nového typu koronaviru. Přerušeno bude také trajektové spojení. Výrazně omezen bude také počet letů mezi Hongkongem a pevninskou Čínou a hongkongské úřady nebudou lidem z pevninské Číny vydávat povolení k osobním cestám do Hongkongu.

11:15 - Kvůli novému typu koronaviru se nejspíš v Číně nepojedou závody Světového poháru mužů ve sjezdovém lyžování, které se mají 15. a 16. února uskutečnit na tratích pro olympijské hry v roce 2022. Podle agentury APA by mohlo superobří slalom a sjezd převzít rakouské středisko Saalbach-Hinterglemm.

11:05 - Třiatřicetiletému Němci nakaženému koronavirem se daří dobře. Nakazil se podle všeho od Číňanky, která se v bavorské firmě, v níž je zaměstnán, účastnila školení. [celá zpráva]

10:57 - V Praze bylo kvůli novému koronaviru od pátku laboratorně testováno pět lidí. Výsledky byly negativní, informovala dnes Hygienická stanice hlavního města Prahy. Další podezření byla v ČR v Kroměříži, Českých Budějovicích a v Opavě, u dvou lidí už byla vyvrácena.

10:53 - Tři regiony na ruském Dálném východě uzavřely do 7. února své hranice s Čínou kvůli obavám z šíření koronaviru.

Na Bulovku převezli z hotelu v Nuslích šest cizinců s horečkou

Domácí

10:48 - Pražští záchranáři zasahovali v úterý dopoledne v hotelu v Nuslích u skupiny cizinců, kteří měli horečky a nedávno se setkali s člověkem z oblasti zasažené koronavirem. Nákaza u nich potvrzená není, jde jen o preventivní opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám