Hlavní obsah

Od června mají lidé nárok na PCR testy zdarma i bez předpisu

V červnu mají lidé v Česku nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy zdarma. Dosud byly antigenní testy hrazeny ze zdravotního pojištění každé tři dny, dražší PCR test však musel předepsat lékař nebo hygienik. Bez předpisu si museli lidé test uhradit sami.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O testech zdarma na červen rozhodla vláda minulý týden, o hrazení testů během letních prázdnin zatím kabinet nerozhodl. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla v pátek médiím, že v červenci a srpnu by lidé mohli mít z pojištění hrazeny dva PCR testy a dva antigenní.

Testy, očkování nebo nedávno prodělaná nemoc covid-19 jsou potřeba k prokázání bezinfekčnosti například při vstupu na hromadné akce nebo k využívání některých služeb. Platnost negativního PCR testu činí pro tyto případy sedm dní a u antigenního testu podle typu služby 48 až 72 hodin.

PCR testy se provádějí výtěrem z nosohltanu, případně ze slin. Způsob testování se odvíjí od nabídky testovacího místa.

Kam vás nepustí bez oficiálního testu a kde získat potřebné dokumenty

Domácí

Certifikáty o podstoupení testu, prodělané nákaze či o očkování je možné nyní stahovat ze serveru ocko.uzis.cz.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek uvedl, že klesne úhrada od pojišťoven na testy. PCR test by měl od 1. července pojišťovnu stát podle něj kolem 600 korun. V současnosti za něj pojišťovny hradí asi 1200 korun.

Vojtěch chce po prázdninách plošné testování školáků PCR testy

Koronavirus

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) navrhla, že sníží úhradu za antigenní test na 201 korun. Je to ale částka k jednání a ta pokračují, řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce v České televizi ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Nynější maximální úhrada od pojišťovny za antigenní test činí 351 korun. U PCR testů je podle Kabátka shoda na snížení úhrady na 614 korun. Úhrada podle něj pokryje náklady a přiměřený zisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám