Hlavní obsah

Nový koronavirus naplňuje černý scénář celosvětové pandemie X, varují experti

Novinky, jem

Vývoj epidemie nového koronaviru začíná naplňovat pesimistický scénář Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta vypracovala modely vývoje v případě, že se objeví infekce s potenciálem vyvolat pandemii a chaos po celém světě. Hypotetická nákaza je v materiálech WHO označována písmenem X. A šíření patogenu SARS-CoV-2 obávaný scénář epidemie X začíná naplňovat. V pondělí před tím varovala viroložka WHO Marion Koopmansová.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Zdravotníci v ochranných oblecích.

Článek

„Ať už se nemoc podaří zvládnout či nikoliv, tato epidemie začíná být skutečnou pandemickou výzvou, která dosahuje kategorie nákazy X. Ta je na seznamu priorit WHO jakožto choroba, na níž se musíme v dnešní globalizované společnosti připravit,“ cituje Koopmansovou britský list The Daily Mail.

Obavy z koronaviru: Akcie padají, ropa zlevňuje

Ekonomika

Světová zdravotnická organizace při tom v pondělí zopakovala, že na vyhlášení pandemie a s ní spojených preventivních opatření - zejména vyčlenění finančních prostředků a koordinovaného omezení volného pohybu - je ještě brzy.

„Používat výraz pandemie neodpovídá faktům,” řekl odborník Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan na pondělní tiskové konferenci v Ženevě.

„Musíme se nyní soustředit na to, abychom virus dostali pod kontrolu, a zároveň se připravovat na potenciální pandemii,” dodal.

Varování přišlo už před půl rokem

Před tím, že se může objevit nemoc podobná chřipce, která ve světě zabije 50 až 80 milionů lidí a srazí výkon světové ekonomiky o pět procent, varovala WHO už před půl rokem. Systémy zdravotní péče se podle ní mohou zejména v chudých a rozvíjejících se zemích pod náporem rychle se šířící epidemie snadno zhroutit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prázdné regály v Itálii.Video: Reuters

Skupina expertů vedená Harlem Brundtlandovou minulý rok vydala zprávu, v níž vyzvala příslušné odborníky, aby se na hrozící nebezpečí připravili.

„Rychle se šířící patogen může zabít desítky milionů lidí, narušit ekonomiky a destabilizovat národní bezpečnosti,“ varoval panel expertů.

Koronavirus zabil v Íránu už 50 lidí, zdravotníci před pacienty utíkají

Blízký a Střední východ

„Už příliš dlouho se potácíme mezi panikou a nezájmem. Navyšujeme úsilí, pokud hrozí pandemie, když ale nebezpečí pomine, rychle na něj zapomeneme,“ napsala Koopmansová článku pro odborný magazín Cell s tím, že i v případě, že nemoc Covid-19 nevyvolá celosvětový chaos, měl by se z ní svět poučit.

Koronavirem SARS-CoV-2, který se do světa začal šířit v prosinci minulého roku z čínského města Wu-chan, se dosud nakazilo na 80 tisíc lidí. Nemoci Covid-19 podobné chřipce, jež způsobuje, už podlehlo 2 600 nakažených.

Mimo pevninskou Čínu je nejvíce nakažených v Jižní Koreji, Íránu a Itálii, kde si již epidemie vyžádala šest obětí a preventivní opatření se dotkla 15 milionů lidí.

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty na sever Itálie

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám