Hlavní obsah

Nová vakcína na mutace není potřeba, oznámil BioNTech

Na britskou a jihoafrickou mutaci koronaviru není potřeba vyvíjet žádnou novou vakcínu, oznámila ve čtvrtek společnost BioNTech a její americký partner Pfizer. Současná očkovací látka je proti těmto dvěma mutacím účinná. Potvrdily to testy in-vitro, oznámila společnost v prohlášení. Mutace se ale budou dál sledovat kvůli případné rezistenci na vakcínu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Pfizer a BioNTech

Článek

V současné době jsou v centru pozornosti zejména dvě mutace, a to britská a jihoafrická. Ve srovnání s původní formou jsou považovány za nakažlivější a rychleji se šíří. V případě britské má být o 50 až 70 procent nakažlivější než původní koronavirus. Průběh nemoci by měl být ale stejný jako v případě běžného covid-19. I když některé studie tvrdí, že průběh nemoci je horší. Data ale nejsou pro toto tvrzení dostatečná.

Experti zpochybňují Johnsonovo varování

Koronavirus

Podobně by měla fungovat také mutace, která se objevila v Brazílii.

V Německu se objevily informace o výskytu mutací koronaviru teprve nedávno, během několika týdnů by měly být k dispozici přesnější zprávy. Institut Robert Koch v pondělí oznámil, že v zemi bylo zachyceno kolem sedmi desítek případů nákazy britskými, jihoafrickými a brazilskými mutacemi.

V Česku se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) britská mutace koronaviru nešíří nekontrolovaně, jsou to jen jednotlivé případy. Hygienici podezřelé případy trasují přednostně a laboratoře zvyšují možnosti pro sekvenaci vzorků, která mutaci může potvrdit. Jeden potvrzený případ a podezření na 17 dalších potvrdila nemocnice ve středočeském Slaném.

Reklama

Výběr článků

Načítám