Hlavní obsah

Nemůžeme garantovat odpovědi. Tým WHO začal v Číně vyšetřovat původ koronaviru

Novinky, mso
Wu-chan

Tým expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) začal v pátek v čínském Wu-chanu s vyšetřováním původu koronaviru. Vědci začali návštěvou nemocnice, kde leželi první pacienti s covidem-19.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Členové vyšetřovacího týmu WHO v čínském Wu-chanu

Článek

Šéfa oddělení respirační a kritické péče Čanga Ťi-siena uvádí čínská státní média jako prvního muže, který o novém koronaviru informoval. Proto zamířily první kroky vědců k němu.

Tým vyšetřovatelů by měl navštívit také trh s mořskými plody či virologický institut. Podle některých teorií se právě odsud koronavirus začal šířit. O této variantě dlouhodobě hovořil americký ministr zahraničí v Trumpově administrativě Mike Pompeo. Novinářům dokonce sdělil, že pro to má důkazy. Žádné ale dosud nezveřejnil a Čína se proti této teorii ohradila a označila ji za nepravdivou.

V Číně rozšířili testy o výtěry z konečníku

Svět

Čína povolila vyšetřovacímu týmu na svou půdu vstup po dlouhých měsících. Sama WHO ale mírní očekávání, která zbytek světa k vyšetřování má. „Nemůžeme garantovat žádné odpovědi. Je třeba dodat, že úspěch této mise se stoprocentně odvíjí od toho, jestli dostane přístup ke všem relevantním zdrojům,“ uvedl na začátku ledna nouzový šéf WHO Mike Ryan.

Připomněl tak, že na výsledku mise se do velké míry bude podílet svým přístupem sama Čína.

Experti dorazili do Číny ze Singapuru už v polovině ledna. Museli ale do dvoutýdenní povinné karantény. S vyšetřováním tak mohli začít až nyní.

Nesměli jsme nic říct! Lékaři z Wu-chanu popisují, jak jim bránili informovat o covidu

Svět

Čína odmítá, že by virus cíleně vzešel z wuchanské laboratoře. Skrze státní média se naopak snaží prosadit, že koronavirus se do země dostal ve zmrazených balících jídla, a odkazují se na vědeckou práci, která tvrdí, že virus cirkuloval v Evropě už v roce 2019.

„Zprvu to bylo břemeno pro všechny lidi ve Wu-chanu, protože všichni tomu říkali wuchanský virus, to bylo ponižující. Pokud se podaří vytrasovat koronavirus až ke zdroji, může to očistit Wu-chan, či dokonce Čínu,“ uvedl 30letý wuchanský rezident Jang Jou.

Koronavirus se poprvé objevil v Číně na konci roku 2019. Většina analýz tvrdí, že jeho původ je na trhu s mořskými plody. Podle některých spekulací byl však uměle vytvořen. Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho ministr zahraničí Mike Pompeo několikrát marně tlačili na Čínu, aby do virologických laboratoří vpustila americký vyšetřovací tým.

Reklama

Výběr článků

Načítám