Hlavní obsah

Německo zařízlo bezplatné testy

Jaroslav Zbožínek, Právo, Jaroslav Zbožínek

Německo od pondělí přestalo nabízet bezplatné rychlotesty na koronavirus. Jde o součást vládní strategie ke zvýšení proočkovanosti obyvatelstva. Dokončenou imunizaci mají nyní asi dvě třetiny Němců, experti to ale stále považují za nedostatečné.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od nynějška jsou bezplatné testy k dispozici už jen dětem mladším 12 let nebo lidem, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat, případně těm, kteří test potřebují k ukončení karantény.

Lidé, kteří se nechají testovat například pro potřeby vstupu do restaurace nebo na společenskou akci, si tak test už musí platit sami.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z Křesťanskodemokratické unie (CDU) rozhodnutí obhajoval slovy, že zpoplatnění testů je „projevem férovosti vůči daňovým poplatníkům“.

V Německu mají nejspíš víc naočkovaných, než mysleli

Koronavirus

„Každý, kdo mohl a chtěl, se už nechal zdarma naočkovat,“ zdůraznil ministr v rozhovoru pro deníky mediální skupiny Funke.

„Neočkovaní se dříve nebo později nakazí“

Spahna podpořil i sociálnědemokratický (SPD) expert pro otázky zdravotnictví Karl Lauterbach. „Zpoplatnění testů bude mít pozitivní dopad na proočkovanost. Mnozí neočkovaní teď podstoupí vakcinaci, aby se vyhnuli pravidelnému testování,“ řekl Lauterbach.

Německá viroložka Jana Schroederová zdůraznila nutnost dalšího zvýšení podílu očkovaných. Diskusi o „dni svobody“, kdy odpadnou všechny koronavirové restrikce, označila za předčasnou.

Německo varuje před epidemií chřipky

Evropa

„U nás i na celém světě potřebujeme mnohem vyšší proočkovanost. Kdo se očkovat nenechá, dříve nebo později se nakazí,“ dodala v rozhovoru pro magazín Focus.

Reklama

Výběr článků

Načítám