Hlavní obsah

Několik nemocnic v ČR ošetřuje pacienty s covidem laserem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik nemocnic a zdravotnických zařízení v Česku využívá při léčbě pacientů s covidem-19 a pacientů s postcovidovým syndromem MLS laser. Dosud lékaři ošetřili laserem 151 pacientů s covidovým zápalem plic a 44 s následnými dýchacími obtížemi.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

U většiny pacientů, kteří tuto terapii podstoupili, se zlepšil jejich stav. Novinářům to řekl lékař Lukáš Cibulka z Oblastní nemocnice Kolín.

Tyto lasery se běžně používají na rehabilitačních odděleních a jsou schváleny pro použití v EU. „Působení MLS laseru má prokázaný protizánětlivý účinek,“ uvedl Cibulka, který je primářem rehabilitačního oddělení kolínské nemocnice.

V případě nemoci covid-19 laser podle lékařů stimuluje produkci protizánětlivých proteinů a tlumí takzvanou cytokinovou bouři, tedy zvýšenou imunitní reakci organismu, kvůli které se zhoršuje zdravotní stav pacientů s tímto onemocněním.

PES po čtvrt roce ukazuje trojku. Kdyby se jím vláda řídila, restaurace by otevíraly

Domácí

Podle Cibulky pomáhá i lidem, kteří covid-19 prodělali a mají následné obtíže. Laser podle něj zmenšuje zjizvení na plicích, které lidé po covidu mají. Výsledek lékaři kontrolovali na rentgenu. U některých pacientů zaznamenali lékaři ústup dušnosti a zlepšení odkašlávání hlenu.

Celkem lékaři použili laser v Česku u 151 pacientů s covidovým zápalem plic, přičemž u 128 z nich, tedy u 85 procent, se zlepšil jejich klinický stav. Lékaři ošetřili také 44 lidí, kteří měli po covidu zdravotní problémy, zlepšení zaznamenali u 41 z nich. V kolínské nemocnici podle Cibulky od podzimu ošetřili přes 70 pacientů, z toho u čtyřech nedosáhli zlepšení jejich stavu. Ostatním terapie pomohla. Zájem o tuto léčbu se podle Cibulky zvýšil tak, že nemocnice bude pořizovat druhý přístroj.

Kromě Kolína využívají laser také v kladenské a náchodské nemocnici, v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj, ostravské fakultní nemocnici a na některých pracovištích v Praze a Brně. V Kladně začali laserem ozařovat i pacienty, kteří jsou na umělé plicní ventilaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám