Hlavní obsah

Největší objednávka u Pfizeru, EU dostane 1,8 miliardy dávek

– Brusel

Evropská komise vyjednala pro členské země Evropské unie nákup 1,8 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Oznámila to v pátek předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, podle níž kontrakt zajistí státům bloku dodávky do konce roku 2023.

Foto: Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Článek

Vakcíny vyráběné americkou a německou firmou mají i kvůli problémům s dodávkami společnosti AstraZeneca být hlavním nástrojem, na který chce Brusel v rámci společného očkování v příštích letech vsadit.

„Díky spolehlivým partnerům, jako je Pfizer a BionTech, tempo očkování v EU zrychluje,“ prohlásila šéfka komise při páteční návštěvě podniku americké společnosti v belgickém městě Puurs. Urychlení jejích dodávek podle von der Leyenové přispěje k tomu, že EU splní cíl naočkovat do konce léta 70 procent všech dospělých.

Pfizer a BioNTech: EU u nás objednala dalších 100 milionů dávek vakcíny

Zahraniční

Nová smlouva, která je dosud největším kontraktem na nákup očkovacích látek, zajistí dostatek dávek k přeočkování a zvýšení imunity, prohlásila německá politička. Detaily smlouvy doladí obě strany v nejbližších dnech.

EU má dosud od firem Pfizer/BioNtech objednáno 600 milionů dávek. Celkem 250 milionů dodá firma ve druhém čtvrtletí. To je více než od všech ostatních společností dohromady.

Reklama

Výběr článků

Načítám