Hlavní obsah

Měl 78 pozitivních testů v řadě. Muž má covid už 14 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Před čtrnácti měsíci byl pozitivně testovaný na koronavirus. Od té doby se 56letý Turek Muzaffer Kayasan nemoci covid-19 nezbavil, zřejmě vinou oslabené imunity kvůli leukémii, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turek je už 14 měsíců pozitivní na koronavirusVideo: Reuters

 
Článek

Kayasan podstoupil dosud 78 testů, všechny s pozitivním výsledkem. Od listopadu 2020 strávil devět měsíců v nemocnici, dalších pět pak v domácí izolaci. Odstřižen od rodiny. Ta své návštěvy končí na zahradě, odkud si povídají přes skleněné dveře.

Ačkoli je podle dřívějších studií známé, že u pacientů s imunosupresí vzniká vyšší riziko dlouhodobé infekce covidem-19 s těžkým akutním respiračním syndromem, 14 měsíců je i tak neobvyklých.

Z respirátorů se jen tak nevyhrabeme. Sundat? Co lékař, to názor

Koronavirus

Profesor infekčních nemocí na Istanbulské univerzitě Serap Simsek Yavuz uvedl, že jde o nejdelší případ, který pečlivě sledují kvůli riziku mutace.

„Případ pacienta s pozitivním testem po dobu 441 dnů jsme dodnes nezaznamenali,“ řekl lékař infekčních nemocí a klinické mikrobiologie v nemocnici Acibadem Cagri Buke.

Omikron dává naději: Méně plicních problémů

Koronavirus

Kvůli nekončícím pozitivním výsledkům testů navíc Kayasan nemůže ani podstoupit vakcinaci. Nedovoluje mu to vyhláška, podle které se v Turecku smí očkovat až osoby, které se z nemoci zcela zotaví.

„Dělali jsme si srandu, že táta je pozitivní člověk, až se stal pozitivním na covid-19 a teď se nemůže vrátit do negativního stavu,“ komentoval to Kayasanův syn Gokhan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám