Hlavní obsah

Malé a šikovné Dánsko je očkovací velmocí

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko s 5,8 milionu obyvatel včetně dětí, které očkovány nebudou, se v podávání ochranných injekcí vyšvihlo mezi nejúspěšnější v Evropě. Zatím je dostalo 167 tisíc lidí.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Mezi prvními očkovanými v Dánsku byli i senioři ve městě Svendborg na ostrově Fyn.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

To, že jí osud přidělil číslo dvě, nikoli jedna, Eriku Knudsenovou (81) nijak zvlášť mrzet nemusí. Když vakcinační tým v neděli hned po Vánocích dorazil do pečovatelského domu v dánském Odense, rodišti pohádkáře Hanse Christiana Andersena, na injekci šel jako první Leif Heiselberg (79).

Vakcíny, které se dotknou dánské půdy, je třeba okamžitě použít
Mette Fredriksenová, dánská premiérka

„On se těšil, já se trochu, trošičku, bála,“ svěřila se dánské televizi DR 1. Upovídaný Heiselberg před kamerami žertoval. „Pokud to nezabere, budu vás strašit,“ hrozil s úsměvem zdravotníkům.

Plán už v listopadu

„Vakcíny, které se dotknou dánské půdy, je třeba okamžitě použít,“ podtrhla sociálnědemokratická premiérka Mette Fredriksenová (43). Jiné země vyčlenily polovinu svých dávek na očkování lidí, kteří dostali první injekci. Dánsko vše použitelné ihned aplikovalo.

V Británii spustili očkování drive-in, vakcína se aplikuje bez vystoupení z auta

Koronavirus

Vláda doladila velice podrobnou vakcinační strategii už na sklonku loňského listopadu, když už bylo zřejmé, že je jen otázkou času, kdy Brusel pustí do Evropské unie vakcínu BioNTech/Pfizer. Každý, kdo v Dánsku žije, a tudíž má elektronický očkovací průkaz, dostal dopis, kdy ho čeká injekce a proč. Pošta rozvážela psaní i o Vánocích.

Do první skupiny spadají nejzranitelnější – senioři v 900 pečovatelských domech i jejich ošetřovatelé. Současně, krok za krokem, se dostane na lidi z první linie, chronicky nemocné a jejich příbuzné. Jízdní řád pamatuje i na seniory rozčleněné do tří skupin podle věku.

Hlavní hygienik Soren Broström (55) prosadil, že druhá dávka se bude aplikovat teprve až po šesti týdnech místo po třech. „Tím se o vakcínu, které ani my nemáme nadbytek, podělí víc potřebných,“ vysvětluje.

Několik plus: důvěra vládě a digitalizace

Samozřejmě že ani malému království se nevyhnuly kiksy. První lednové úterý a středu zela některá očkovací centra prázdnotou, a to kvůli technické chybě – pozvánka k některým objednaným nedorazila.

Finové chystají očkování pro norky

Zahraniční

Jens Lundgren (61), profesor kodaňské univerzity se specializací na infekční choroby a vládní poradce pro boj s pandemií, zdůrazňuje v listu Die Welt, že jeho zemi výrazně pomáhají čtyři faktory – důvěra lidí ve vládu díky její úspěšné politice v minulých letech a velice pokročilá digitalizace. V indexu DESI sledujícím pokrok zemí EU v digitální konkurenceschopnosti Dánsku náleží třetí příčka – za Finskem a Švédskem.

Média připisují úspěch i zdravotnickému systému tvořenému soběstačnými regiony a informační infrastruktuře. „Umožňují nám jednak rychlou distribuci, jednak zaregistrovat každého očkovaného,“ uzavírá Lundgren.

Premiérka čeká
Dánská vláda zabezpečila 3,9 milionu dávek od firmy BioNTech/Pfizer
Každý Dán zná od 12. ledna termín očkování
Do 27. června dostane vakcínu každý, kdo ji bude chtít
V poměru očkovaných vůči počtu obyvatel je Dánsko premiantem Evropy
Premiérka Fredriksenová (43), tak jako většina mladších, musí zatím na injekci čekat
Zdroj: Die Presse

Reklama

Výběr článků

Načítám