Hlavní obsah

Loni zemřelo na Slovensku nejvíce lidí od druhé světové války

Právo, ivi
Bratislava

V roce 2020 zemřelo na Slovensku 59 tisíc lidí, což je o téměř 5500 víc než v průměru umíralo za posledních pět let. Počet loňských obětí je nejvyšší od druhé světové války, v roce 1945 zemřelo 67 tisíc lidí. Údaje zveřejnil ve středu slovenský statistický úřad.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Počet úmrtí ve srovnání s předešlými pěti lety stoupl o 10,2 procenta. V prosinci zemřelo o 58 procent víc lidí, než byl průměr v předešlých letech.

Počet zesnulých seniorů ve věku nad 65 let stoupl v prosinci o 15 procent. Ve srovnání s předchozími roky byla úmrtnost v této kategorii obyvatel vyšší o 71,1 procenta, což představuje 5900 úmrtí.

„Statistiku úmrtnosti výrazně poznamenala pandemie koronaviru a úmrtí způsobená nemocí covid-19,” konstatoval statistický úřad.

V Nitře zkoumají covidového pacienta. Panují obavy z jihoafrické mutace

Koronavirus

V říjnu zaznamenaly úřady nárůst úmrtí o 22,5 procenta a v listopadu až o 40,6 procenta. „Celoroční nárůst o deset procent ovlivnil fakt, že až do září umíral přibližně stejný počet lidí jako v předešlých letech. Od října však tempo růstu počtu úmrtí nabralo na dynamice,” uvedla ředitelka odboru statistiky obyvatelstva Zuzana Podmanická.

V prosinci zemřelo na Slovensko celkem 7282 osob. Největší nárůst úmrtí se projevil v Trenčínském, Nitranském, Prešovském a Košickém kraji. Naopak nejnižší nárůst zaznamenali v Bratislavském a Banskobystrickém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám