Hlavní obsah

Londýnem se šíří nová mutace koronaviru

Novinky, BBC, drk
Londýn

Hlavním městem Velké Británie se rychle šíří nová mutace koronaviru. Už se objevila u více než tisíce pacientů. Informoval o tom britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, který zároveň pro zasažené oblasti nařídil přísnější restrikce. Odborníci varují před hysterií.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Londýn v době koronavirové

Článek

„Doposud jsme identifikovali více než tisíc případů,” řekl Hancock ve sněmovně. Podle něj se tato mutace šíří „velmi ostře a exponenciálně”, a to nejen v Londýně, ale i v okolních hrabstvích Kent a Essex.

Britští vědci nyní zjišťují, zda může tato mutace způsobit ještě větší nárůst celkového počtu nakažených v populaci. Podle dostupných informací se jedná o genetickou mutaci v takzvaném spike proteinu, který virus používá pro proniknutí do hostitelské buňky.

Britové povolí oxfordskou vakcínu ještě do konce roku, má nespornou výhodu

Koronavirus

„Změny v této části spike proteinu by mohly způsobit, že se virus bude rychleji šířit a bude více nakažlivý,” varovala organizace anglického veřejného zdraví.

Vakcína působí na více částí hrotu

Mutace s-proteinu, tedy hrotu, jímž se koronavirus napojuje na napadenou buňku, vyvolává otázky ohledně účinnosti vakcín, protože všechny, tedy jak ta od Pfizeru/BioNTechu, od Moderny i oxfordská od AstraZeneky, využívají právě tento protein a připravují imunitní systém očkovaného, aby reagoval na virus s tímto proteinem.

Imunitní systém nicméně v důsledku očkování reaguje na různé části s-proteinu. To je důvod, proč jsou zdravotničtí experti nadále přesvědčeni, že vakcíny budou očkované chránit i proti této mutaci.

Dávat pozor, ale nehysterčit

Ředitel zdravotní organizace Wellcome si myslí, že jde o velmi závažné zjištění. „Musíme zakročit, abychom byli před virem napřed,” apeloval.

Centrum Londýna praská ve švech. Lidé vzdor covidu vyrazili na vánoční nákupy

Koronavirus

Někteří lékaři se ale snaží nervozitu uklidnit. Alan McNally, expert z Birminghamské univerzity, varoval před zbytečnou hysterií. „Nevíme, jestli je více přenosný, infekční nebo nebezpečný. Jen na něj musíme dávat pozor,” řekl.

Viry pořád nějak mutují. Prostě to mají v povaze.
James Gallagher, zdravotní expert BBC

Podobně situaci vnímá i expert BBC James Gallagher. „Viry pořád nějak mutují. Prostě to mají v povaze,” vysvětlil. Upozornil, že jenom to, že nová mutace nějak souvisí s nárůstem případů v Londýně, ještě neznamená, že ho přímo způsobuje.

Britové za týden naočkovali téměř 138 tisíc lidí

Koronavirus

Britské ministerstvo zdravotnictví pro jistotu uvalilo na zasažené oblasti v Londýně přísnější restrikce a o informovalo o nové mutaci Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

Reklama

Výběr článků

Načítám