Hlavní obsah

Kouříte e-cigarety? Covid šíříte mnohem snáz, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouření elektronických cigaret, neboli vapování, může znamenat u lidí nakažených koronavirem větší riziko přenosu nemoci do okolí. Vyplývá to z doposud nepublikované mezinárodní studie, která se objevila na internetovém portálu medRxiv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze studie, kterou pod vedením doktora Roberta Sussmana z Mexické národní autonomní univerzity společně prováděli vědci z Mexika, Nového Zélandu či Itálie, vyplývá, že riziko přenosu nemoci covid-19 je až o 17 procent vyšší, pokud infikovaný člověk v blízkosti další osoby kouří (vapuje) elektronickou cigaretu.

Za zvýšeným rizikem logicky stojí vyfukovaný hustý oblak mlhy, jenž s sebou nese také virovou nálož, která se snáze dostane k osobě stojící v bezpečné vzdálenosti. Za tu se dlouhodobě považuje dvoumetrový rozestup, ve vnitřních prostorech pak ještě o metr větší.

U mladých vítězí elektronické cigarety

Domácí

Závěry studie doposud nebyly publikovány v žádném odborném žurnálu, nýbrž pouze na webovém portálu medRxiv, kde jsou pravidelně zveřejňované takzvané „preprint” studie, které zatím neprošly recenzním řízením.

Podle autorů studie je na místě, aby lidé zvážili, zda je nutné elektronické cigarety kouřit na veřejných prostranstvích, jakými jsou například autobusové zastávky či fronty. Ačkoliv se studie nezabývala běžným cigaretovým kouřem, jsou podle autorů výsledky částečně použitelné i pro obyčejné cigarety.

Horší je mluvení či kašlání

Jak studie připomíná, kolik viru se do dýmu vyfouknutého do okolí skutečně dostane, záleží na několika faktorech. Mezi ty hlavní patří zejména množství kouře, které se skutečně dostane až do plic a intenzita výdechu, kdy se do okolí dostává hustý oblak mlhy.

Z výsledků vyplývá, že pokud je vapování a zejména vydechování prováděno s nízkou intenzitou, pak se riziko nákazy zvyšuje pouze o jednotky procent. Pokud však osoba vyfoukne oblak do okolí, riziko se zvyšuje až na zmíněných 17 procent.

Nutno podotknout, že pokud infikovaný člověk v přítomnosti další osoby mluví, případně kašle, zvyšuje se riziko přenosu nemoci řádově o další desítky až stovky procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám