Hlavní obsah

Konečné výsledky testů: Vakcína Pfizeru a BioNTechu má účinnost 95 procent

Novinky, mso, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Vakcína proti koronaviru, vyvíjená společnostmi Pfizer a BioNTech, vykázala v poslední fázi klinických testů 95procentní úspěšnost, uvedly v úterý obě firmy ve společném prohlášení. Úspěšnost se zvedla také u nejohroženější populace – seniorů. V příštích dnech chystá Pfizer požádat o mimořádné nasazení vakcíny v USA.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína firem BioNTech a Pfizer podle ppředběžných výsledků třetí fáze testů dosáhla devadesátiprocentní účinnosti.

Článek

„Vakcína je účinná napříč věkem i etnickým původem. U seniorů byla účinnost přes 94 procent,“ stojí ve společném prohlášení Pfizeru a BioNTechu.

Při testech se objevilo 170 případů nákazy koronavirem, 162 jich ale bylo u lidí, kteří dostali neúčinnou látku. Pfizer dodal, že v deseti případech se jednalo o těžké průběhy nemoci, pouze jeden případ se však vyskytl u člověka, který nedostal placebo.

Pfizer vydělá na vakcíně miliardy, má ji sedmkrát dražší než AstraZeneca

Koronavirus

Jediným vedlejším účinkem vakcíny je podle společností zvýšená únava, která se projevila po druhé dávce. Na únavu si stěžovala téměř čtyři procenta dobrovolníků, kterých bylo 43 500 v šesti zemích.

Německá firma BioNTech a americká farmaceutická společnost Pfizer současně se zveřejněním finálních výsledků třetí (finální) fáze klinických testů oznámily, že tím překonaly poslední případné překážky ke schválení vakcíny americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), uvedl týdeník Focus. Vakcína je bezpečná, ani rozsáhlé testy neobjevily nějaké vzácné vedlejší účinky. Podle Focusu by rozhodnutí o použití vakcíny mělo padnout během několika příštích dnů.

Přehledně: Jak jsou firmy daleko s vakcínami

Koronavirus

Pfizer původně uváděl, že vakcína má 90procentní účinnost. To ještě ale nebyly testy dokončené. Ve třetí fázi se podává vakcína velké skupině dobrovolníků, většinou asi 30 až 40 tisícům lidí. Část jich dostává placebo. Jde o lidi, kteří přicházejí do styku s nakaženými. Účinnost se určuje na základě toho, kolik infikovaných ze všech nakažených připadá na skupinu, která dostala vakcínu.

Na vývoji vakcíny proti nemoci covid-19 pracují desítky firem po celém světě. V pondělí společnost Moderna oznámila předběžná data své vakcíny s podobnou úspěšností.

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám