Hlavní obsah

Kde se lidé nejčastěji nakazí? Ve školách nebo v zařízeních sociálních služeb

– Praha

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se nejvíce lidí nakazilo ve zdravotních zařízeních, zařízeních sociálních služeb a ve školách. Právě tam také evidují hygienici nejvíce ohnisek nákazy. Naopak v ubytovacích službách, obchodech či lázeňských službách neevidují žádné.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

„Nejvíce pozitivních případů se vyskytuje ve zdravotních zařízeních, zařízeních sociálních služeb a ve školách,“ sdělila Rážová na páteční tiskové konferenci.

Hygienici evidují celkově od začátku roku do 28. ledna 274 ohnisek, při kterých bylo potvrzeno 7688 nakažených lidí. U většiny nakažených tak není jasné, kde se nakazili.

Dušek: Brzdíme, bude to ale trvat týdny

Koronavirus

Nejvíce ohnisek (116) se objevilo ve školách, kde bylo potvrzených 631 nakažených a v zařízeních sociálních služeb (106) s 4345 nakaženými. Devatenáct ohnisek vzniklo i ve zdravotnických zařízeních, kde se nakazilo koronavirem 1209 lidí. V zaměstnání se nakazilo 609 lidí, hygienici evidují 14 ohnisek.

Žádné ohnisko v ubytovacích službách 

Naopak žádné clustry nebyly evidovány v lednu v oblasti ubytovacích služeb, které jsou částečně otevřené, a ani v obchodech. Vláda přitom ve čtvrtek zpřísnila opatření hlavně v oblasti ubytovacích služeb, omezila také vleky a zrušila výjimku pro prodej na trzích.

Vláda zpřísňuje. Končí rodinné „služebky” i výjimka pro trhy, omezení pro cizince

Koronavirus

Od začátku ledna se nakazilo pak v ČR přes 240 tisíc lidí. V Česku přitom již od 27. prosince platí pátý stupeň protiepidemického systému PES, zavřená je většina obchodů, služeb, otevřené nejsou restaurace. Do škol chodí žáci 1. a 2. tříd základních škol, otevřené jsou ještě speciální a mateřské školy.

Epidemie stagnuje, poklesy se zastavily. Situace je vážnější, tvrdí Hamáček

Koronavirus

Čísla ale přes přísná opatření začala tento týden stagnovat, jak několikrát sdělil minstr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Důvodem je zřejmě to, že se vir rychleji šíří, a tak nynější opatření už nestačí.

Mutace až o 70 procent nakažlivější 

Denní nárůsty jsou stále vysoké a do nemocnic kvůli onemocnění navíc i nadále přichází 400 až 450 lidí denně. Za poslední dva týdny se nákaza koronavirem prokázala u téměř 17 tisíc lidí v rizikové skupině nad 65 let. Dá se tedy předpokládat, že zátěž nemocnic bude klesat pomalu.

Riziková je podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška výskyt britské mutace, která může být podle něj nakažlivější o 40 až 70 procent. Mutace se navíc potvrdila již v sedmi krajích.

Příznaky u nakažených britskou mutací se liší

Evropa

Zmírnění opatření, která navíc vláda ve čtvrtek ještě zpřísnila, podmiňuje Blatný právě poklesem v počtu hospitalizovaných ke 3000.

K tomu by podle Duška při nejoptimističtějším scénáři mohlo dojít za dva až tři týdny. „Na tento vývoj to ale nevypadá,“ sdělil v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám