Hlavní obsah

Jihoafrická mutace umí obejít imunitu, hrozí opětovná nákaza

Novinky, drk

Jihoafrická mutace koronaviru je nejen nakažlivější, ale podle vědců také nebezpečnější než ostatní doposud objevené varianty. Vyplývá to z výzkumu Národního institutu pro nakažlivé nemoci Jihoafrické republiky. Téměř polovina vzorků lidí, kteří covid-19 už prodělali, nevykazovala žádnou imunitní odezvu proti jihoafrické mutaci. To znamená, že by se touto mutací mohli nakazit i přes prodělání nemoci. „Mělo by nás to znepokojovat,” uvedla autorka studie.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Zdravotnice v Jihoafrické republice

Článek

Vědci odebrali krev 44 lidem, kteří prodělali covid-19. Z analýzy vzorků zjistili, že k téměř všem případům nákazy došlo před zářím minulého roku, tedy před tím, než byla v Jihoafrické republice objevena mutace koronaviru.

Podle studie vykazovalo 90 procent krevních vzorků lidí nižší imunitní reakci vůči této jihoafrické mutaci. U 48 procent vzorků se mutace imunitě vyhnula úplně.

„Evidentně tu máme problém,” cituje deník Daily Mail jednoho z vědců.

Nejmenší pravděpodobnost, že se jihoafrickou mutací nakazí, mají lidé, kteří při první vlně pandemie prodělali těžký průběh nemoci a disponují vysokou mírou protilátek.

Britská mutace viru je mezi námi. Jak moc je rozšířená, bude jasné za několik dní

Koronavirus

Právě protilátky jsou jednou z nejdůležitějších součástí imunitního systému, kterou vakcíny umí vytvořit. Pokud se bude viru dařit je obcházet, pak hrozí, že budou muset být vakcíny upraveny a znovu podány pacientům.

„Myslím, že by nás to mělo znepokojovat,” řekla autorka studie Penny Mooreová.

Nechte se očkovat, apelují vědci

Podle virologa Davida Montefioriho z lékařské univerzity v Jižní Karolíně se jedná o první studii, která naznačuje, že by člověka před touto mutací nemusela nutně ochránit předchozí infekce.

Svět je na prahu morálního selhání, distribuce vakcín není fér, kritizuje WHO

Koronavirus

„Na základě dat, které Penny představila, je pravděpodobné, že vakcína bude o něco méně účinná, ale o kolik, zatím nevíme,” okomentoval výsledky týmu profesorky Mooreové.

Nové varianty koronaviru obsahují mutaci na spike proteinu (s-proteinu), který virus používá pro proniknutní do hostitelské buňky. Pro tělo je tak těžší virus zachytit.

Epidemiolog Eric Feigl-Ding z Federace amerických vědců označil závěry studie za „omračující”. Přesto ale vyzval lidi k tomu, aby se nechali očkovat. Podle něj totiž klesne účinnost vakcín maximálně o pár procent.

Pfizer: Očkování funguje i na zmutované kmeny

Koronavirus

S tím souhlasí i imunolog Kristian Anderson. Podle něj je i přes náznaky částečného selhání imunity lepší mít aspoň nějakou, než nemít žádnou. „Tohle je potřeba pořád zdůrazňovat,” apeloval.

Studie jihoafrických vědců zatím neprošla recenzním řízením a nebyla publikována v odborném časopise.

Reklama

Výběr článků

Načítám