Hlavní obsah

Jihoafrická mutace může výrazně snížit účinnost vakcíny Pfizer, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrická mutace koronaviru může snížit účinnost vakcíny od společnosti Pfizer BioNTech až o dvě třetiny, píše server deníku Daily Mail s odvoláním na studii publikovanou v New England Journal of Medicine. Pfizer by rád otestoval novou verzi své vakcíny, která má být proti jihoafrické verzi odolnější, píše Reuters. Farmaceutické firmy tvrdí, že i aktuálně používaná vakcína má význam

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mutace byla objevena na konci loňského roku v Jihoafrické republice a označuje se jako B.1.351. Z dosavadních poznatků vyplývá, že by neměla způsobovat závažnější průběh nemoci covid-19, je ale o padesát procent nakažlivější.

Není to legrace, zůstaňte doma, prosí sestra z oddělení, kde se léčí „nejhorší” covidoví pacienti

Koronavirus

Vědci testovali mutaci v krvi, kterou odebrali lidem, jímž byla vakcína podána. Zjistili až dvoutřetinové snížení hladiny neutralizačních protilátek. Zatím ale neexistuje stanovená hranice, která by určovala, jaká úroveň protilátek je nutná k ochraně před koronavirem.

Nakolik je očkovací látka účinná proti jihoafrické mutaci, tedy s určitostí stanoví jen rozsáhlé klinické testy.

„Nevíme, jaká je minimální neutralizační úroveň. Neznáme tuto mezní hranici,“ potvrzuje profesor a spoluautor studie Pei-Jong Ši. Je přesvědčen, že vakcína společnosti Pfizer/BiNTech bude proti této mutaci účinná. Svůj názor opírá o předběžné studie vakcín, kde se uvádí, že protilátky, které v sobě lidé měli, si dokázaly s virem poradit.

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Domácí

Farmaceutické společnosti shodně tvrdí, že jejich výzkum nadále pokračuje, aby se zjistilo, zda a jak jsou jejich vakcíny účinné i proti brazilské mutaci.

Jeden z předních vědců Pfizeru Phil Dormitzer má za to, že i stávající vakcína bude pravděpodobně proti jihoafrické variantě fungovat, oznámil však také podle Reuters, že firma intenzivně jedná s americkými regulátory o možnosti otestovat novou verzi vakcíny, která by u již naočkovaných lidí posílila ochranu před touto variantou.

Reklama

Výběr článků

Načítám