Hlavní obsah

Jak dobře chrání vakcíny před mutacemi

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2 byly vyvíjeny proti původní wuchanské variantě. Od té doby však v mnoha oblastech převážily mutace, které se rychle šíří po celém světě. Stále častěji skloňovanou otázkou tak je, jak na ně jednotlivé vakcíny zabírají. Zatím se ukazuje, že na některé mutace ne tak dobře.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Očkovací centrum v Berlíně

Článek

Mutace se týkají části RNA popisující s-protein, jímž se virus napojuje na napadené buňky. Právě tato část RNA se přitom využívá ve vakcínách.

Vakcíny nutí lidské buňky k produkci s-proteinu a tělo si proti němu jako proti cizorodé látce vytvoří protilátky. Napadne-li tak očkovaného koronavirus, tělo ho hned rozezná a začne se mu bránit. Jakákoli změna RNA popisující s-protein může teoreticky oslabovat účinnost vakcíny, ale protože jde většinou jen o nepatrné změny, vakcína na účinnosti neztrácí.

Podstatné jsou však ty mutace, které změnily chování viru, jako je původní britská, jihoafrická nebo brazilská.

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Koronavirus

Britská mutace

Všechny vakcíny dobře chrání před původní britskou, či lépe řečeno kentskou mutací B.1.1.7, zvanou též Brigita. Viry s touto záměnou jsou nakažlivější, uvádělo se o padesát až sedmdesát procent, i když poslední výzkum anglického úřadu pro veřejné zdraví uvádí 30 až 50 procent, protože se snadněji vážou na napadené buňky.

V EU používané vakcíny od Pfizeru/BioNTechu, Moderny a AstraZeneky před ní chrání stejně jako před původní.

Jihoafrická mutace

Horší je situace u variant, kde došlo k záměně E484K. Tato záměna, která se objevila u jihoafrické mutace B.1.351 i u obou brazilských mutací P.1 a P.2., dává viru možnost vyhnout se části protilátek.

Proto se jí mohou nakazit i lidé, kteří už prodělali covid a nakazili se původním kmenem. I účinnost vakcín je proti nim nižší. Jižní Afrika dokonce kvůli malé účinnosti proti jihoafrické mutaci odmítla používat vakcíny od AstraZeneky.

Výzkum na jihoafrické univerzitě Witwatersand v Johannesburgu ukázal, že u mírných až středně těžkých průběhů covidu způsobených jihoafrickou mutací byla vakcína účinná jen ve 22 procentech, ale chrání před vážným průběhem covidu-19.

Komplikací u těchto variant také je, že se u nich objevuje i záměna N501Y, která zvyšuje nakažlivost.

V Británii odhalili nové mutace koronaviru. Mohou odolávat vakcínám

Evropa
Účinnost vakcín proti mutacím
Vakcínapůvodní variantamutace E484K
AstraZeneca62 - 7020-50
Pfizer/BioNTech90 - 94nižší
Moderna94nižší
Johnson & Johnson66 - 7257
Údaje jsou přibližné, vycházejí z různých studií a účinnost se vztahovala k různým parametrům.

Pfizer/BioNTech ale uvádějí, že jejich vakcíny chrání před všemi mutacemi, takže zatím není potřeba vyvíjet novou očkovací látku, i když ochrana proti jihoafrické je nižší a zřejmě tomu tak bude i u dalších variant se záměnou E484K.

Také obdobná vakcína od Moderny je podle prvních studií účinná proti jihoafrické mutaci, ale ochrana nemusí být tak silná a dlouhodobá. Moderna proto podobně jako Pfizer zjišťuje, zda by nepomohla třetí dávka na posílení a prodloužení imunity.

Na britskou variantu zabírají všechny tři vakcíny

Koronavirus

Vakcína proti covidu-19 od americké farmaceutické firmy Johnson & Johnson, která by měla být brzy schválená i v EU, je podle amerických regulátorů bezpečná a poskytuje 66procentní ochranu před středně těžkým až těžkým průběhem nemoci covid-19, v USA byla účinnost 72 procent, v JAR pak 57 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám