Hlavní obsah

Izraelský vědec ivermektinu věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrické radio BizNews přineslo rozhovor s významým izraelským lékařem Elim Schwartzem, ředitelem Centra pro cestovatelskou medicínu a tropické nemoci o jeho nedávno ukončené klinické studii účinnosti ivermektinu na léčbu covidu-19, která pro tento lék dopadla podle izraelských médií velmi slibně.

Foto: Nemocnice Tel ha-Šomer (Sheba Medical Center)

Ředitel Centra pro cestovatelskou medicínu a tropické nemoci Eli Schwartz

Článek

Ivermektin je třicet let podáván lidem jako antiparazitikum prakticky bez vedlejších následků, ale teprve po vzniku pandemie se vědcům podařilo zjistit v laboratoři, že má velmi silné antivirotické a protizánětlivé vlastnosti, které je možné případně použít v boji proti novému koronaviru. Navíc jeho patentová ochrana již prošla, takže ho lze vyrábět v podobě laciných generik.

Schwartzova studie je důležitá, protože i když její kompletní výsledky ještě nebyly publikovány a podrobeny odborné oponentuře, podle zjištění deníku Jerusalem Post dopadla jednoznačně ve prospěch ivermektinu.

94 statečných

Významné je i to, že se Schwartzovu týmu podařilo sestavit dobrovolnickou skupinu nehospitalizovaných pacientů v raném stadiu nemoci, kteří se nechali nakazit koronavirem, aniž by věděli, zda budou skutečně léčeni nebo dostanou jen placebo. Nikdo z nich, ani vědci nevědí, kdo dostal lék a kdo placebo.

Slovenský průkopník léčby ivermektinem: Není náhoda, že naši pacienti žijí

Koronavirus

Na druhé straně je problematický malý počet účastníků studie – celkem 94, přičemž obvykle se požaduje i několik tisíc.

Schwartz to vysvětluje tím, že v době, kdy v Izraeli naplno řádila epidemie, se podařilo jeho týmu sehnat pouze 116 dobrovolníků, protože všichni z nich věděli, že polovina dostane placebo a může svou účast zaplatit i životem. Nakonec ještě odpadlo 22 původních účastníků.

Zbývající byli náhodně rozděleni tak, že do skupiny s ivermektinem bylo zařazeno 49 účastníků a do skupiny s placebem 45.

Podobné výtky, že pro účinnost ivermektinu chybí dostatečné důkazy, Schwartz chápe a vyzývá: „Myslím, že vlády s velkým rozpočtem by měly pokračovat v provedení kvalitně zpracovaných studií, aby ukázaly skutečnou účinnost tohoto léku.“

Babiš kritizuje Blatného úřad, podle premiéra blokuje zahraniční léky na covid

Koronavirus

Zatím se k tomu nikdo nemá. Ani slibovaná oxfordská studie ještě nezačala a je ve hvězdách, zda kdy začne. Totéž platí o podobné kanadské, kterou slíbila spolufinancovat nadace manželů Gatesových.

Tým se zaměřil na počáteční stav nemoci, kdy je možné díky ivermektinu během dvou až tří dnů zbavit organismus virů a tím účinně zabránit jejich šíření. Není přitom důležité, zda je nakažený bez příznaků, nebo s nimi. Důležité je ihned nasadit ivermektin. To může přerušit řetězec přenosu stejně jako zkrátit dobu karantény.

„Nejdůležitější je (u ivermektinu) to, že působí opravdu dobře. Zkrátí dobu vylučování viru. To znamená, že když ho začneme používat, tak se lidi nebudou muset tak dlouho izolovat. A přesně z toho důvodu si myslíme, že dokáže přerušit řetězec přenosu,“ uvedl.

Proč lék, když budou vakcíny?

Dalším způsobem, jak ivermektin využít, je podle Schwartze profylaxe. „Myslím tím situaci, kdy máte někoho, u koho je nemoc prokázána, tak ivermektin okamžitě dáte ostatním členům jeho rodiny, i když ještě nejsou pozitivní. To nám umožní zjistit, zda v tomto případě skutečně můžete snížit počet nových infekcí. Takže to může fungovat trochu jako vakcína,“ argumentuje.

Jak si slovenští občané vybojovali ivermektin

Zahraniční

Na otázku, proč se trápit s lékem, když časem všechno vyřeší vakcinace jako v případě jiných nemocí, odpovídá: „Potrvá ještě několik let, než se vakcína dostane ke všem lidem na světě. Miliony lidí budou dlouho čekat, než budou naočkováni. Dalším problémem je, že vakcína není registrována pro všechny skupiny populace. Zatím ji například nemohou dostat děti – a nevíme, kdy pro ně bude schválena. Nezapomínejme, že se děti budou vracet do škol, a pokud nebudou naočkovány, může vzniknout další zřídlo viru. A pak jsou tu lidé, kteří mají přístup k vakcíně, ale nechtějí nebo nemohou být očkováni. Takže tady vznikne jakási subpopulace, která nadále bude virus šířit a infikovat sebe sama navzájem.“

Izraelský expert připomíná, že nevíme, zda vakcíny budou stačit na varianty koronaviru, především na tu jihoafrickou, u které nevíme, zda ji vakcína je schopna zcela potlačit. A nikdo neví, co se stane v budoucnu. Budeme mít nové mutace s větší variabilitou? Možná bude vakcína méně efektivní? Myslím si, že je důležité, abychom měli u tak závažné nemoci antivirotikum.

Schwartz chce nyní vyzkoušet ivermektin na pacientech ve vysoce rizikové skupině – u obézních lidí nad padesát let nebo s cukrovkou. Cílem bude zjistit, zda podáním ivermektinu lze předejít hospitalizaci. Právě tyto skupiny totiž končí kvůli covidu v nemocnici a často i umírají.

Reklama

Výběr článků

Načítám