Hlavní obsah

Izrael má naději na kolektivní imunitu. Může za to třetí dávka

Izrael je díky třetí posilovací dávce očkování proti koronaviru opět blízko k dosažení kolektivní imunity vůči koronaviru. Prohlásila to šéfka veřejné zdravotní služby židovského státu Sharon Alroyová-Preisová.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Odběr vzorku na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

„Přesný číselný údaj zatím neznáme, ale pozorujeme, že Izrael se znovu blíží do bodu, kdy bude podíl plně naočkovaných nebo uzdravených lidí dostatečně vysoký na to, aby bylo možné hovořit o kolektivní imunitě,“ řekla Alroy-Preisová podle listu The Jerusalem Post.

Izrael se podle ní v podobné situaci již nacházel. Situace se ale změnila, když v létě převládla varianta delta. „Její infekčnost je vyšší, a tedy vyšší musí být i míra proočkovanosti,“ dodala.

Izrael jako první země na světě spustil masivní podávání třetích dávek vakcíny napříč věkovými skupinami. Na přelomu srpna a září přesahovaly denní přírůstky nových případů covidu-19 hranici deseti tisíc. Nyní se pohybují okolo jednoho tisíce.

V grafu níže je vidět pozitivní dopad očkování třetí dávkou na počet nových případů, hospitalizovaných i úmrtí. K červené a modré křivce infikovaných a hospitalizovaných se vztahuje osa vlevo. K černé křivce úmrtí se vztahuje osa vpravo.

Izraelská viroložka Rivka Abulafiaová-Lapidová se domnívá, že po třetí dávce vakcíny lze očekávat dlouhodobější ochranu organismu, než tomu bylo po dvou dávkách. „Odhaduji, že budeme chráněni až rok,“ dodala.

Potíže po třetí dávce? U 19 lidí z 3,3 milionu, spočítal Izrael

Blízký a Střední východ

Naděje pro Česko

Jelikož počty nově nakažených, hospitalizovaných a zemřelých na covid po aplikaci druhé dávky vakcíny začaly v Česku klesat obdobně jako v Izraeli, lze předpokládat, že bude vývoj epidemie v tuzemsku do značné míry se zpožděním znovu podobný jako v židovském státě. Jelikož se ale vakcinace třetí dávkou v České republice teprve rozbíhá, je na to, aby se její účinek projevil v grafu, příliš brzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám