Hlavní obsah

Index PES klesl na 70 bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Index protiepidemického systému PES klesl o dva na 70 bodů, je stále na čtvrtém stupni, ale platí pravidla pro stupeň pátý. Nákazy klesají zejména mezi lidmi nad 65 let, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Nových případů bylo v sobotu 5199, pozitivita testů je 30,6%. Zemřelo 67 lidí.

Foto: Jana Samcová

Snížil se také podíl hospitalizovaných.

Článek

Opatření proti koronaviru v Česku, která se s využitím indexu řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni a ministerstvo zatím změnu nechystá.

Vedle čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory na 100 000 obyvatel se snížil mírně také podíl hospitalizovaných, u nichž se nemoc covid-19 prokázala až v nemocnici. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se nepatrným poklesem dostalo na 0,68.

Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, nadále roste průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu uvedl, že registrační systém na očkování funguje dobře. Zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurillu navrhne na státní vyznamenání. V Česku bylo proti koronaviru naočkováno 105 167 lidí.

Systém měl při spuštění problémy, chvílemi nefungoval, nedostupná byla i telefonní linka. Lidé ho hodnotí jako propadák.

Babiš: Systém očkování funguje dobře, Dzurillu navrhnu na státní vyznamenání

Koronavirus

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška šíření nákazy zpomaluje.

„Jsem si poměrně jistý v tom, že stávající čísla ukazují začátek brzdění epidemie. V tuto chvíli vidíme, že v mezitýdenním srovnání nám klesá počet nových záchytů a klesá nám i procento pozitivních testů z celkového počtu provedených, což je velmi podstatné. To jsou jasné signály, které ukazují, že opatření po 26. prosinci zabrala. To brzdění ale bohužel nebývá prudké a bude nějakou dobu trvat,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám