Hlavní obsah

Epidemiologická situace v Česku je rozporuplná, tvrdí šéf ÚZIS Dušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nových potvrzených případů nákazy koronavirem ubývá z denního průměru asi o 2000 až 2500 týdně. Ovšem jen velmi pozvolna ubývá hospitalizovaných. Epidemická situace je tak velmi rozporuplná, řekl ve středu šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek během jednání sněmovního zdravotního výboru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

Situace napříč republikou zatím není stejná. „Na Moravě to vrcholí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, bohužel ještě i v nemocnicích. Myslím si, že do týdne začnou synchronně klesat všechny kraje a zažijeme rychlejší pokles,“ uvedl Dušek. Klesá podle něj také počet nově nakažených seniorů a rizikových pacientů.

V Německu roste počet nakažených, Tübingen možná vzdá projekt na rozvolnění

Koronavirus

V prvním březnovém týdnu přibývalo průměrně 12 129 pozitivních denně, další týden to kleslo o necelých deset procent, o týden později o téměř 16 procent a v tomto týdnu téměř o čtvrtinu. Modely ÚZIS zahrnující současná přísná opatření předpokládaly za březen 320 tisíc pozitivně testovaných, reálně bylo do čtvrtka 292 054 případů. V dubnu počítají celkem se 192 tisíci případy.

WHO nedoporučila ivermektin, nejsou data o přínosech

Koronavirus

Za pozitivní indikátor Dušek označil to, že klesá podíl pozitivních testů z diagnostických důvodů, jsou asi na 30 procentech. Na zhruba deset procent klesl podíl testů prováděných z epidemiologických důvodů. Z Duškovy prezentace na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví vyplývá, že klesá i reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených na jednoho pozitivně testovaného. Osciluje mezi 0,8 a 0,85.

Vakcína Pfizeru je u dětí od 12 do 15 let stoprocentně účinná, ukázaly testy

Koronavirus

Nemocnice jsou podle Duška stále na hranici svých kapacit. Za poslední týden ubylo o 9,7 procenta hospitalizovaných celkově a na jednotkách intenzivní péče o 7,3 procenta. Podle Duška se může projevovat už i efekt vakcinace, jisté to bude zhruba za dva týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám