Hlavní obsah

Dvě nestačily. Třetí dávku v Motole podali už 15 pacientům s transplantovanými plícemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přednosta chirurgické kliniky FN Motol a předseda Společnosti pro orgánové transplantace ČLS JEP Robert Lischke je jedním z lékařů, kteří třetí, posilující dávku vakcíny proti covidu svým pacientům aplikovali ještě před plošným schválením vlády. Vedly ho k tomu závažné zdravotní důvody pacientů.

Foto: Fakultní nemocnice Motol

Přednosta chirurgické kliniky FN Motol a předseda Společnosti pro orgánové transplantace ČLS JEP prof. MUDr. Robert Lischke, Ph.D.

Článek

Očkovali jste už v minulých dnech pacienty třetí, posilující dávkou?

Ano, třetí dávkou jsme už očkovali. Jednalo se o patnáct pacientů po transplantaci plic, kteří jsou vysoce rizikovou skupinou, velmi pečlivě jsme je vybírali s ohledem na jejich současný stav. Obecně pacienty po transplantaci plic velmi intenzivně sledujeme v rámci častých kontrol a samozřejmě debaty na toto téma jsme s nimi vedli.

Co bylo hlavním důvodem, že jste se k takovému kroku rozhodli? Objevily se nějaké nežádoucí reakce na třetí dávku?

Bohužel ani po druhé dávce očkování se u těchto pacientů nevytvořily protilátky a u části ani známky buněčné imunity, a proto jsme je indikovali v rámci studie k další vakcinaci. Žádné bezprostřední nežádoucí reakce jsme nezaznamenali. Na výsledky a kompletní zhodnocení zatím stále čekáme.

Registrace k přeočkování třetí dávkou se spustí 20. září

Domácí

Nakazili se covidem-19 někteří pacienti po transplantacích, byť naočkovaní byli? Jak u nich onemocnění pro­bíhalo?

Ano, máme dokonce trans­plantované pacienty, kteří prodělali covid-19 i poté, co už byli očkováni dvěma dávkami, ale vždy s lehkým průběhem bez nutnosti hospitalizace. S blížícím se podzimem se riziko nákazy covidem-19 bude pravděpodobně zvyšovat, a proto naše pacienty chceme co nejlépe ochránit. Na druhou stranu je třeba pacienty po transplantaci k vakcinaci třetí dávkou pečlivě vybírat. Třetí dávka mRNA vakcíny je doporučena pacientům v riziku těžkého průběhu covidu-19, kteří mají dokončeno očkování dvěma dávkami.

Anketa

Pokud by vám lékař řekl, že je to nutné, podstoupili byste očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu?
Ano
55,3 %
Ne, dvě mi stačily
10,2 %
Nechci ani jednu
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12231 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám