Hlavní obsah

Čaputová: Rusko žádá Sputnik zpět z jiných důvodů

– Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek řekla, že smlouva mezi Ruskou federací a Slovenskem o dodávkách vakcín Sputnik V by měla být co nejdříve zveřejněna. Uvedla také, že důvod pro požadované vrácení vakcín je jiný než problém s laboratoří. Dovoz ruské vakcíny Sputnik V vyvolal na Slovensku vládní krizi.

Foto: Zuzana Čaputová/Facebook

Zuzana Čaputová

Článek

„Po důkladném prostudování smlouvy mohu uvést dvě skutečnosti. Podle mého názoru jde o smlouvu, která měla být příslušným způsobem povinně zveřejněna. Je na rozhodnutí toho, kdo smlouvu uzavřel, aby k tomuto učinil všechny kroky,“ uvedla hlava státu.

„Kromě smlouvy jsem si zároveň vyžádala také dopis ze dne 6. dubna, který slovenské straně zaslala ruská strana, v němž požádala o vrácení vakcíny. Veřejnost byla informována, že důvodem, pro který ruská strana vznesla takovýto požadavek, mělo být to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv dal testovat vakcínu Sputnik V laboratoří, která nemá potřebnou certifikaci. Na základě obou prostudovaných dokumentů konstatuji, že toto tvrzení není pravdivé. Důvodem požadavku na vrácení byla jiná skutečnost,“ dodala Čaputová.

Tvrzení Ruska o Sputniku je zavádějící, ohradil se slovenský SÚKL

Evropa

Víc světla do této záležitosti vnese podle hlavy státu zveřejnění smlouvy, o čemž musí rozhodnout příslušné ministerstvo. „Očekávám, že než se tak stane, veřejnost nebude dál zneklidňována šířením nepravdivých informací, čí vinou došlo k porušení smlouvy o dodávce vakcíny. Zprávu o tom, že agendu ohledně vakcíny Sputnik V převzal ministr zdravotnictví, vnímám pozitivně a oceňuji jeho příslib, že řešení smluvních vztahů, proces povolování vakcíny a s tím související komunikace už bude probíhat standardním způsobem,“ řekla Čaputová.

„Na závěr chci dodat, že cíl vlády zajistit pro naše občany další vakcínu považuji za zcela legitimní a správný. Nesmí však být nadále prezentován v protikladu se snahou kompetentních institucí ověřit její bezpečnost a účinnost,“ zdůraznila prezidentka.

Maďaři údajně radili Slovákům, ať schválí Sputnik bez testů

Evropa

Vakcínu Sputnik V Slovensko zatím nepoužívá, i když začátkem března přistálo na košickém letišti letadlo s 200 tisíci dávkami této látky. Zásilku okázale přivítali tehdejší premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) a tehdejší ministr zdravotnictví Marek Krajčí (OLaNO).

Dodávku zařídil Matovič tajně za zády svých koaličních partnerů, v důsledku čehož propukla na Slovensku vážná koaliční krize a reálně hrozily předčasné volby. Matovič nakonec obětoval ministra zdravotnictví Krajčího, ale stejně se nevyhnul demisi a ve funkci ho vystřídal Eduard Heger (OLaNO). V Hegerově vládě však Matovič zastává funkci ministra financí a nadále se angažuje v otázce Sputniku. Už jako šéf financí navštívil kvůli Sputniku Moskvu i Budapešť, přičemž slovenský velvyslanec v Maďarsku při jednáních ani nebyl přítomen.

Český ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že o možných dodávkách vakcíny Sputnik V odletí jednat příští pondělí do Moskvy. Doprovázet ho má také bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, který má dobré vztahy s představiteli Ruské federace.

Reklama

Výběr článků

Načítám