Hlavní obsah

Britský premiér zpřísňuje restrikce pro Londýn a část Anglie, šíří se nový kmen koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nový kmen koronaviru detekovaný na jihu Anglie se může šířit rychleji než ostatní. Usuzují to experti britské vlády v čele s hlavním poradcem pro zdravotnické otázky Chrisem Whittym. Britský premiér Boris Johnson proto ohlásil pro tuto oblast včetně východu Anglie a také Londýna nejvyšší stupeň protiepidemického omezení. Nové restrikce mají platit od neděle a potrvají minimálně dva týdny, přezkoumány mají být 30. prosince.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ministerský předseda Boris Johnson

Článek

Až dosud byly ve Velké Británii tři úrovně omezení. Nové restrikce podle premiéra odpovídají omezením zavedeným v listopadu. Zavřít budou muset obchody, které nejsou považované za základní, a také krytá sportoviště. Lidé by měli pracovat z domova, neměli by cestovat mezi oblastmi, bohoslužby zůstávají povolené.

Plánované rozvolnění pravidel o Vánocích bylo zrušeno pro velké části jihovýchodní Anglie - a pro zbytek země omezeno pouze na Štědrý den, píše BBC.

Prudký nárůst případů

Anglie v těchto dnech zažívá prudký nárůst denních počtů nově potvrzených infekcí a ministr zdravotnictví Matt Hancock už před několika dny vývoj spojoval s novou variantou koronaviru, mutací označenou jako N501. Při vystoupení v parlamentu zároveň řekl, že nic nenasvědčuje tomu, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny.

Londýnem se šíří nová mutace koronaviru

Koronavirus

Britská média ovšem informovala, že v zákulisí v souvislosti s novým kmenem panovaly obavy. Kvůli zhoršení epidemické situace na jihu Anglie se tento týden zpřísnila opatření pro Londýn a jeho okolí.

„V důsledku rychlého šíření nové varianty, dat z předběžného modelování a rychle rostoucího výskytu nákaz na jihovýchodě má nyní poradní skupina pro nové a nastupující respirační virové hrozby (NERVTAG) za to, že nový kmen se může šířit rychleji,” uvedl v prohlášení Whitty.

Koronavirus sice mutuje, účinnost vakcíny to neovlivní, uklidňují experti

Koronavirus

On a jeho spolupracovníci situaci dál analyzují, zároveň je podle něj důležitější než kdy dřív, aby obyvatelé dodržovali zásady boje proti covidu-19.

Britové za týden naočkovali téměř 138 tisíc lidí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám