Hlavní obsah

Tisková konference ministra Blatného k vývoji epidemie

Novinky, ber

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) spolu s dalšími zástupci resortu v pátek na pravidelné tiskové konferenci po týdnu zhodnotí vývoj epidemie covidu-19. Situace se v posledních dnech zhoršuje. Brífink je naplánovaný na 13. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

Záznam: TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 18.12.2020Video: ČTK

 
Článek

V Česku nově zpřísnila opatření proti koronaviru v rámci přesunu země do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Zavřít musely hospody či hotely a vláda omezila pohyb, třeba obchody a služby ale mohou s omezeními fungovat dál.

Vláda rozhodla o přesunu do „čtyřky“ od pátku, i když skóre systému, vypočítávané na základě vybraných epidemiologických dat, odpovídalo přísnějšímu stupni už od 6. prosince.

Přehledně: Co se v pátek změní

Koronavirus

Čísla v posledních dnech nejsou příznivá. Ve středu poprvé po více než měsíci překročil denní počet nově nakažených hranici 8000, za čtvrtek jich pak přibylo 7590.

Rizikové skóre systému PES v pátek navíc stouplo na 76 bodů ze sta, což odpovídá dokonce nejhoršímu, pátému stupni.

Blatný: Vakcína dorazí o Vánocích, první dávky půjdou do Prahy a Brna

Koronavirus

Ministr Blatný ve čtvrtek ráno po jednání vlády řekl, že počty nových případů sice rostou, ale zatím nepřibývají tak rychle nakažení, kteří by potřebovali péči v nemocnici. Přesto odhadl, že i pokud se situace výrazně nezhorší, mezi svátky bude hospitalizovaných kolem 6000. K pátečnímu ránu jich bylo 4617.

Reklama

Výběr článků

Načítám