Hlavní obsah

Brazilská mutace se snáz přenáší a odolává protilátkám, říká šéf laboratoře

Právo, Stáňa Seďová

Podle Omara Šerého, ředitele brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon, je brazilská mutace viru velmi nebezpečná.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Koronavirus SARS-CoV-2, snímek z elektronového mikroskopu

Článek

„Spočívá to v její lepší vazbě na lidské buňky, které se snáze infikují, snadněji virus přenáší, rychleji se šíří tkáněmi a může způsobovat horší průběh onemocnění. Nebezpečnost je také v její schopnosti unikat již vytvořeným protilátkám na koronaviry. A to je řeč jak o lidech, kteří covid prodělali, tak o těch, kteří se nechali očkovat jakoukoliv současnou v Evropě dostupnou vakcínou,“ řekl Právu.

Dva nakažení brazilskou mutací nikam necestovali

Domácí

Děčín a Česká Lípa, kde se brazilská mutace objevila, na rozdíl od většiny země má vysoká čísla pozitivně detekovaných. Za posledních sedm dní tu zachytili více pozitivních na sto tisíc obyvatel než v tmavě červeném Zlíně nebo Českých Budějovicích. Zda v tom hraje roli brazilská mutace, musí nyní zjistit místní laboratoře.

Klíčové PCR testy

PCR testy jsou podle Šerého jediný způsob, jak zabránit komunitnímu přenosu mutace. „Nové varianty mohou vznikat v oblastech s vysokým promořením obyvatelstva, kdy vysoké procento nakažených lidí zvyšuje pravděpodobnost výskytu nové mutace. V ČR je epidemie na ústupu, a tak hrozí spíše zatažení nových variant koronaviru ze zahraničí,“ řekl.

„Jedinou ochranou je vyšetřovat metodami PCR všechny, kdo přijíždějí ze zahraničí, nechávat pozitivní osoby v karanténě a doplnit testování o screeningové PCR testy na mutace a sekvenování virového genomu s cílem odhalovat případné mutace,“ podotkl Šerý.

Na Děčínsku se objevily první dva případy brazilské mutace

Domácí

V několika studiích se podle něj ukázalo, že jihoafrická i brazilská varianta výrazně snižují účinnost protilátek proti koronaviru, a to i více než desetkrát.

„Z Brazílie lze vysledovat, že do října 2020 značně promořená populace (uvádí se i 76procentní promořenost) se následně od listopadu svezla na další vlně tehdy nové mutace (nakazilo se až 42 procent lidí). Tato situace demonstruje, že populace, která se promoří, může být následně promořována novou variantou. A to není dobré,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám