Hlavní obsah

Bez testu i očkování. Španělsko vyřadilo Česko z rizikových zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování do Španělska je od pondělí jednodušší. Tamní vláda totiž vyřadila Českou republiku ze seznamu rizikových zemí, turisté tak ke vstupu nepotřebují test ani potvrzení o očkování. I nadále je však povinné vyplnit příjezdový formulář, informovala Španělská kancelář pro cestovní ruch.

Foto: Profimedia.cz

Čeští turisté mohou do Španělska bez testů.

Článek

Španělská vláda v pondělí zveřejnila aktualizovaný seznam zemí s vysokým a velmi vysokým stupněm zdravotního rizika. Česká republika na něm již nefiguruje, stejně tak ani Rakousko, Slovensko či některé části Německa, včetně Berlína. Od cestujících se proto nevyžadují žádné zdravotní certifikáty.

Zatímco do Španělska se tak Češi dostanou bez problému, opačným směrem to neplatí. Země je na cestovatelském semaforu MZV ČR klasifikována červenou barvou jako vysoce riziková. Před odjezdem hromadnou dopravou, tedy například letecky, je proto nutné podstoupit test a vyplnit příjezdový formulář. Po návratu je povinná samoizolace, nejpozději pátý den je nutné podstoupit PCR test.

Baleáry a Kanárské ostrovy nicméně spadají do kategorie zemí či regionů se středním rizikem. Po návratu proto není zapotřebí se izolovat.

Bez nutnosti předkládat testy či očkovací certifikát se Češi dostanou také do Chorvatska. To se řídí podle evropského cestovatelského semaforu, který Českou republiku klasifikuje jako nerizikovou.

Do Chorvatska a dalších zemí bez testu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám