Hlavní obsah

AstraZeneca bude i pro lidi starší 65 let, počítá ministr Blatný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání vlády uvedl, že počítá s tím, že by se vakcínou AstraZeneca očkovali i lidé starší než 65 let. Podle něj je ale potřeba počítat s tím, že vakcíny jsou obecně u starších lidí o něco méně účinné.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vím, že některé země, doporučily nějaká omezení u vakcíny AstraZeneca, my ale nepovažujeme za nezbytné jít touto cestou,” uvedl Blatný.

Zhruba od dubna se dá předpokládat, že tady budou dávky v tak velkém množství, že bude možno začít s masivním očkováním.

Podle něj stanovisko k očkovací látce AstraZeneca v tomto smyslu připravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv a Česká vakcinologická společnost.

AstraZeneku použije Itálie pouze do věku 55 let

Koronavirus

Některé národní lékové agentury totiž mají pochybnosti o účinnosti této látky u seniorů. Italský regulátor v sobotu vydal doporučení, aby vakcínu dostávaly jen osoby ve věku 18 až 55 let. Německé úřady zase chtějí omezit použití preparátu na osoby mladší 65 let.

Půl milionu dávek v únoru 

Blatný v pondělí také  řekl, že výrobci dodají do České republiky v únoru celkem 525 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Dvě třetiny z 335 000 dávek od Pfizer/BioNTech půjde na přeočkování. Dalších 110 000 dávek dodá Moderna a počítá se také s 80 000 dávek od AstraZeneca.

První vakcíny AstraZeneca přijdou do Česka za dva tři týdny

Domácí

„Zhruba od dubna se dá předpokládat, že tady budou dávky v tak velkém množství, že bude možno začít s masivním očkováním. To znamená nikoliv 10 000 nebo 20 000 denně, ale 100 000 nebo 150 000 denně,” slíbil Blatný.

Tento týden distributor Avenier rozváží ještě 12 000 dávek vakcíny Moderna z lednové dodávky. Prvních 80 000 dávek by měla dodat do Česka v únoru také firma AstraZeneca, jejíž očkovací látku Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila minulý pátek. První dodávky čeká Blatný za dva až tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám