Hlavní obsah

Zdivem proti civilizačním chorobám

Novinky, www.xella.cz

Zdravotní dopady nemocného interiérů se mohou projevit vznikem chorob 21. století, jako jsou chronický únavový syndrom nebo syndrom chronické přecitlivělosti. V prostředí interiérů trávíme 80 – 90 % denní doby. Jen málokdo si uvědomuje, jak nebezpečné kontaminanty v nich mohou být přítomné.

Článek

Mezi nejčastější kontaminanty bytových interiérů patří plísně, při monitorování lze dokonce mnohdy zjistit vyšší rozsev plísňových spor než pylových alergenů. Působení plísní na zdraví člověka je způsobené nejenom mikroorganizmem jako celkem, ale i jeho sporami a jeho produkty – mykotoxiny. Toto působení se může projevit vznikem zánětu kůže v typických lokalitách, postižením spojivek, nosohltanu, ale i slabostí, vyčerpaností, bolestmi hlavy a únavou. To vede často k diagnóze chronického únavového syndromu.

Výskyt plísní je vysoký právě v místech s nadměrnou vlhkostí a může být jak na povrchu stavebních materiálů, tak na nábytku, textiliích nebo třeba v květináčích. Při výběru stavebních materiálů bychom proto měli zvážit, dokáže – li ten či onen materiál nějak pozitivně přispět k hygienické nezávadnosti interiéru. Takové přednosti má například pórobetonové zdivo YTONG. Specifická struktura materiálu, kterou tvoří milióny póru vzduchu, dokáže přebytečnou vlhkost v interiéru absorbovat a opět ji uvolňovat v případě vzduchu nezdravě vysušeného. Alkalické složení materiálu navíc brání vzniku a růstu plísní.

Víte, jaká jsou základní kritéria zdravého interiéru? Ověřte si své znalosti na naší stránce!

Za zdravotní a hygienickou nezávadnost pórobetonu ručí nejen specifická struktura, kterou tvoří milióny pórů vzduchu, ale i minerální složení. Materiál tvoří ze 100 % ryzí přírodniny.

Koupelny bývají na vyšší vlhkost vůbec nejnáchylnější. Ideálním řešením pro „zdravou koupelnu“ je difusně otevřené pórobetonové zdivo.

Zdravý interiér by měl uživatelům garantovat tepelnou pohodu po celý rok. I v tomto ohledu má pórobetonová konstrukce obrovské přednosti.

Růst plísní je charakteristický zejména pro dodatečně zateplené a utěsněné interiéry s nedostatečným větráním.

Výběr článků

Načítám