Hlavní obsah

Vzhůru za modří Lužické jezerní magistrály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Lužické jezerní oblasti (Lausitzer Seenland) vyrůstá díky více než 20 zaplaveným jezerům a plavebním kanálům největší vodní krajina v Evropě vytvořená lidskou rukou. Z měsíční krajiny bývalých hnědouhelných povrchových dolů mezi Prahou, Drážďanami a Berlínem vznikl atraktivní výletní cíl.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland / Nada Quenzel

Jezero Geierswalder See: cyklisté u jezera, v pozadí hotel „maják“ Leuchtturm-Hotel

Článek

Desetiletí trvající proměnu krajiny Lužické jezerní oblasti můžete pozorovat na Lužické jezerní magistrále (Seenland-Route). Lužická jezerní magistrála je cyklotrasa dlouhá 191 kilometrů, která vede kolem 16 jezer. Cyklotrasa protíná region ze severu na jih a zase zpět.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland / Nada Quenzel

Jezero Blunoer See

Při jízdě na kole je možné pozorovat všechna stádia zatopení – od ukončení těžby v povrchovém dole až po vytvoření jezer s jachtařskými přístavy a plovoucími prázdninovými domy. I když ještě nejsou zaplavena všechna jezera, zvou pláže ke zchlazení v zrcadlově čisté vodě a čluny k pohodové okružní jízdě.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland / Nada Quenzel

Jezero Dreiweiberner See

Výchozím bodem cyklotrasy je městečko Großräschen u jezera Großräschener See, jehož zaplavení se právě dokončuje a které Vás uchvátí svým molem na jezeře i přístavem. Na bývalém okraji povrchového dolu jsou postaveny IBA terasy, ze kterých jsou krásné výhledy na vznikající jezera i rozvoj městského přístavu. Směrem na Spremberg se jako šňůra perel rozprostírají mladá jezera vybudovaná při první etapě. I když ještě nejsou zcela zaplavená, lze již nyní tušit, kolik zábavy člověk zažije za pár let při jízdě člunem po těchto jezerech.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland / Nada Quenzel

Městský přístav Senftenberg

O 50 kilometrů dál nalezneme u jezera Bärwalder See dobrý důvod pro přestávku: rozlehlé pláže s jemným pískem a průzračnou vodou. Na programu je však víc než jen samotné vodní radovánky. Kdo má chuť, může se projet na in-line bruslích po okružní trase kolem jezera, oddávat se vášni pro kulturu pod širým nebem v „Divadle v uchu“ (Theater im Ohr), věnovat se plachtění nebo si půjčit motorový člun.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland / Nada Quenzel

Jezero Bärwalder See: písečné pláže zvou k odpočinku i koupání v jezeru

Krajinou vřesovišť a rybníků pak projíždíte kolem menších a poklidnějších jezer, jako jsou jezera Dreiweiberner See a Silbersee. Z města Hoyerswerda vede cyklotrasa k jezeru Geierswalder See. Tady leží na vodě plovoucí prázdninové domy, které se postarají o naprosto jedinečný požitek z dovolené.

O něco dál je vidět v typické červeno-bílé barvě hotel „maják“ Leuchtturm-Hotel s restaurací a terasou u jezera. Po překonání kanálu Koschener Kanal, který spojuje jezero Geierswalder See s jezerem Senftenberger See, se vyplatí zastávka u rozhledny „Rostiger Nagel“ u kanálu Sornoer Kanal. Rozhledna zde stojí jako symbol změny. Z výšky 30 metrů nabízí výhled hned na čtyři jezera.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland / Nada Quenzel

Koschener kanál: Tento kanál spojuje jezera Geierswalder See a Senftenberger See

Trasa pokračuje k jezeru Senftenberger See. Již od roku 1973 nabízí velmi dobré možnosti koupání a odpočinku na více místech u břehu. S 1.300 hektary patří dnes toto jezero k největším uměle vytvořeným jezerům v Německu. Ten, kdo korzuje městským přístavem v Senftenbergu s kouzelným molem, se může cítit jako u moře.

Trasa značená modrým zaobleným čtvercem vede převážně po asfaltových cyklostezkách a cyklotrasách a není zde mnoho stoupání.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland / Nada Quenzel

Rostiger Nagel: cyklisté s rozhlednou Rostiger Nagel u kanálu Sornoer

Cyklostezka je koncipována jako okružní trasa. Dalšími možnými výchozími body jsou Senftenberg, Spremberg, Hoyerswerda nebo Boxberg/O.L.. Lužickou jezerní magistrálu můžete projet celou s rozdělením na pět dílčích etap mezi 30 a 45 kilometry denně, můžete ji pojmout jako rodinný cyklovýlet s plavbou na voru, nebo si můžete samozřejmě vybrat svůj vlastní způsob. Ubytování podél cyklotrasy, kde jsou cyklisté vítáni, nabízejí bezpečná místa pro úschovu kol, sušárny pro mokré oblečení a obědové balíčky.

Výběr článků

Načítám