Hlavní obsah

Úraz na sjezdovce může znamenat až stotisícový účet, ukazují statistiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní dovolená v zahraničí je pro mnoho lyžařů i snowboardistů pravidelnou součástí jejich každoročních plánů. Přesto stále mnoho z nich vyráží na sjezdovky bez pojištění. Statistiky pojišťoven ale potvrzují, že v případě nehody vás může taková dovolená přijít i na několik set tisíc korun.

Česká pojišťovna a.s.

Článek

Účty za zdravotní péči totiž v zahraničí naskakují rychleji, než by člověk čekal. Například jediný den hospitalizace při fraktuře obratle včetně ošetření přijde na 810 eur, tedy asi 20 000 korun. Týden v nemocnici se pak stává otázkou statisíců.

A přičítají se i další náklady – například na převoz. „Naše klientka byla se zlomeninou stehenní kosti do nemocnice přepravena vrtulníkem a poté sanitkou odvezena do České republiky. Jen účet za dopravu, který jsme za pojištěnou klientku uhradili, činil přes 60 000 Kč,“ popisuje mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Dodává, že při lehčích zraněních se celkové vyplácené částky obvykle pohybují právě v řádech desetitisíců. Pokud jde na sjezdovce o život, cena za lékařskou péči šplhá do stovek tisíc, nezřídka však překračuje i směrem k milionovým částkám.

Dobře známý je případ pětadvacetileté ženy, která v Alpách utrpěla poranění páteře a přes veškerou snahu lékařů ochrnula. Jen díky cestovnímu pojištění zaplatila celkové náklady ve výši 3 350 000 korun její pojišťovna.

Pokud při lyžování navíc zraníte někoho dalšího, může po vás poškozený kromě ceny léčby vymáhat i ušlou mzdu. Praxe pojišťoven opět ukazují, že tyto případy se množí.  „Představte si, že na sjezdovce srazíte zahraničního lyžaře. Podáte si ruce, že se nic nestalo, ale za dva týdny najdete ve schránce lékařskou zprávu o půlroční neschopnosti a žádost o úhradu mzdy ve výši několika milionů,“ nastiňuje Tomáš Zavoral pesimistický scénář, který ovšem není výjimečný. „Místní lyžaři jsou si dobře vědomi toho, co mohou po viníkovi nehody požadovat. Svým klientům proto doporučujeme pojištění, které kryje i odpovědnost za škody třetím osobám.“ Podle Zavorala si klienti v poslední době stále více uvědomují nebezpečí, která na ně v zahraničí při lyžování mohou čekat, a zvyšují počet pojištěných rizik. Díky přednastaveným balíčkům cestovního pojištění ušitým na míru konkrétní činnosti v zahraničí tak některé pojišťovny svým klientům nabízejí výrazně usnadněnou volbu. „Klienti si přitom mohou být jistí, že jsou pojištěni v adekvátním rozsahu, který samozřejmě mohou podle svého uvážení při sjednání měnit,“ popisuje praxi v České pojišťovně Tomáš Zavoral.

Cestovní pojištění si už dnes díky novým technologiím můžete sjednat během pár minut online nebo dokonce přímo v mobilním telefonu – i když už třeba stojíte na hranicích s lyžemi na střeše auta. Dobře investovaná stokoruna vám přitom může ušetřit nejen nervy, ale také značné částky, jak ukazují příklady ze statistik pojišťoven.

5 zásad při úrazu na sjezdovce v cizině:

Vždy mějte u sebe telefonní číslo na asistenční službu, kde vám poradí co a jak.

Nikdy v cizím jazyce nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. V případě pochybností napište svoji verzi česky.

V případě rozporů máte právo přivolat policii, která vše vyšetří a zdokumentuje.

Vždy je dobré mít svědky nehody – ať už kamarády, rodinu nebo někoho z lyžařů na sjezdovce.

Vyplatí se také pořídit fotky nebo video, které může dosvědčit vaši verzi.

Více zde.

Výběr článků

Načítám