Hlavní obsah

Učení na dálku je výzva pro rodiče, učitele i děti. Jak to co nejlépe zvládnout? Zapojte i videa

Novinky, Erika Kubelbeckerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se vám to stalo? Ze dne na den se řada z nás ocitla vedle role rodiče, partnera a zaměstnance ještě v roli domácího učitele. A je to výzva. Najít rovnováhu mezi tím, kdy svému žákovi doma pomáháte a kdy už děláte věci za něj, je podle učitelky Dany Petrů těžké. „Veďte děti k samostatnosti a zapojte smysly,“ radí rodičům. A využijte i chytrá videa.

ČT Edu

Článek

Zejména pro rodiče mladších dětí je současná situace náročná. „Je velice těžké vyvážit to, aby rodič nevypracoval úkol za dítě, ale přitom měl kontrolu nad tím, co dělá. Určitě bych radila vést děti k co největší samostatnosti. Důležité je například to, aby si po sobě zkusily úkol přečíst, klidně i nahlas. U starších dětí, od třetí třídy výš, je pak dobré, když si třeba umí bez pomoci rodičů zjistit, co mají za úkol a co budou daný den probírat,“ radí učitelka Dana Petrů, která učila děti na prvním stupni základních škol i v oblíbeném pořadu České televize UčíTelka. Podle ní je pak důležité zapojit do učebního procesu co nejvíce smyslů a fyzických aktivit. „Jinými slovy, co si děti osahají, ochutnají, ucítí, vyslechnou, uvidí a prožijí, to si zapamatují, aniž by si uvědomily, že se učí,“ dodává.

Tipy pro rodiče, jak zvládnout výuku na dálku, od zkušené učitelky Dany PetrůVideo: Eva Kolovrátková

Pro rodiče i učitele dnes existuje řada on-line vzdělávacích materiálů, díky nimž mohou výuku dětem takto zpestřit a rozšířit. Jedním z nejčastěji pedagogy využívaných formátů je video, které je pro dnešní mladé a malé žáky už zcela přirozeným nástrojem pro získávání informací. Dobře zvolené video může děti nejen zaujmout, což je samo o sobě důležité, ale podpoří i jejich schopnost novou látku pochopit a zapamatovat si ji.

Najít na internetu vhodné a kvalitní video ale není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Velkou pomocí je v tomto ohledu nový web České televize ČT edu. Tento unikátní projekt, který vzniká ve spolupráci s desítkami zkušených učitelů, dnes bezplatně nabízí tisíce pečlivě vybraných vzdělávacích videí. Všechna jsou přehledně rozdělena podle stupňů, předmětů a témat tak, abyste co nejsnáze našli to, čemu se chcete s dětmi věnovat.

Už na jaře, během první vlny uzavření škol, se s ČT edu učilo přes půl milionu uživatelů. V září pak učitelé zapojovali videa přímo do svých hodin ve třídách.

„Video umožní zachytit množství vzdálených jevů třeba z přírody, fyziky nebo umění a historie. Stejně tak dokáže přenést přední odborníky a učitele skrze obrazovku přímo k nám do pokoje. S videem se můžeme sami podle aktuální chuti pustit do vzdělávání se v tématech, která nás zajímají. A můžeme se učit v tempu, které nám vyhovuje,“ říká k webu ČT edu Klára Holíková z Ústavu pedagogických věd Masarykovy univerzity.

Web ČT edu také získal speciální cenu Technologické agentury ČR a Zlín Film Festivalu za popularizaci vědy a zmírnění dopadů krize na vzdělávání dětí.

Pokud tedy hledáte pomocníka s učením, nebo jen chytrou zábavu pro svoje děti, neváhejte www.ctedu.cz vyzkoušet.

Výběr článků

Načítám