Hlavní obsah

Tungsram je zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Tungsram je tradičním maďarským výrobcem osvětlení s historií delší než 120 let. Vše začalo vývojem a výrobou vlastní patentované žárovky s wolframovým vláknem. A dnes je Tungsram výrobcem celé řady světelných zdrojů a moderních svítidel.

Foto: Tungsram

Erszebet bridge – Jeden z Budapešťských mostů nasvícený svítidly Tungsram/GE

Článek

Výroba pod značkou Tungsram začala již v roce 1896 a vyznačovala se vysokou kvalitou a inovativními přístupy. Trochu záhadně znějící název společnosti vznikl spojením slov tungsten a wolfram, což jsou dvě různá označení pro těžký a obtížně tavitelný kov, který se používá pro výrobu žárovkových vláken.

Foto: Tungsram

Historický reklamní plakát – žárovky Tungsram

Tungsram získal patent na žárovku se žhavícím vláknem pokrytým wolframem již v roce 1904. Toto vlákno vydrželo výrazně déle a poskytovalo jasnější světlo než známá Edisonova žárovka s uhlíkovým vláknem. Po druhé světové válce se značka Tungsram stala synonymem vysoké kvality světelných zdrojů a byla žádaná v celém bývalém východním bloku. Proto ihned po politických změnách, které proběhly ve východní Evropě na konci 80.let, projevila o Tungsram zájem americká společnost General Electric (GE).

Foto: Tungsram

Historický reklamní plakát – žárovky Tungsram

Od roku 1990 se tedy Tungsram stává její součástí a pod značkou GE vyrábí řadu světelných zdrojů a svítidel. V dubnu loňského roku však společnost General Electric oznámila rozhodnutí prodat výrobu a distribuci osvětlení. Od listopadu 2018 je tedy Tungsram zpět se svým původním jménem a s novým prezidentem společnosti Joergem Bauerem má v plánu pokračovat ve výrobě, vývoji a inovacích, a dále tak budovat svou pozici na trhu s osvětlovací technikou.

Foto: Tungsram

Historický reklamní plakát – žárovky Tungsram

Vývoj světelných zdrojů a svítidel pokračuje neustále dále a pod vlivem moderních trendů se přesouvá od výbojek přes halogeny až k dnes aktuálním LED řešením a dynamickému osvětlení. Žárovka mezitím zmizela v zapomnění, jako neefektivní zdroj světla s krátkou životností.

Foto: Tungsram

LED zdroje společnosti Tungsram – Náhrady klasické žárovky

Navíc se svými technickými parametry by již dnes neumožňovala využití v moderních aplikacích. Osvětlení se dnes stalo každodenní součástí našich životů a bereme ho jako samozřejmost. Stále více si ale začínáme uvědomovat, že světlo velmi ovlivňuje i naši náladu, pracovní výkony i dotváří atmosféru. V neposlední řadě také ovlivňuje vzhled a bezpečnost veřejného prostoru. Důležitá je proto nejen energetická náročnost a snadná údržba, ale také design, kvalita a dlouhá životnost.

Foto: Tungsram

Instalace Tungsram/GE, Brno-Rooseveltova ulice, LED svítidla Spinella, každé s příkonem 68W nahrazující stará výbojková svítidla spotřebovávájící 185 W/ks

Tungsram se může pochlubit velkým množstvím realizací veřejného osvětlení nejen v Evropě. V rámci České republiky například moderní LED veřejné osvětlení Rooseveltovy ulice v Brně, kde došlo k výměně 25 let starých svítidel se 150W sodíkovými výbojkami za svítidla Spinella s příkonem 68W.

Foto: Tungsram

Instalace Tungsram/GE, Brno-Rooseveltova ulice, LED svítidla Spinella

Foto: Tungsram

Instalace Tungsram/GE, Brno-Rooseveltova ulice, LED svítidla Spinella

Nové LED osvětlení zajistilo rovnoměrnou distribuci světla a výrazně lepší parametry osvětlenosti. Navíc umožnilo značnou úsporu energie o více než 58% a omezilo světelné znečištění v dané lokalitě.

tungsram

Výběr článků

Načítám