Hlavní obsah

Třetina lidí si píše hesla na papír. Risk, říkají experti

Češi považují za bezpečná především dlouhá hesla. Pravda je to jen částečně. Václav Zubr z bezpečnostní společnosti ESET radí, jak na bezpečná a spolehlivá hesla.

ESET software spol. s r.o.

Článek

Hesla jsou základním ochranným prvkem na internetu, ať už mluvíme o e-mailu, nákupech nebo sdílení zážitků na sociálních sítích. Proto je nutné je tvořit pečlivě. Existuje řada obecných doporučení, ale realita je často jiná, jak vyplývá z nedávného průzkumu technologických společností ESET a Seznam.

Češi vsázejí na složitá a dlouhá hesla 

Podle dat nejvíce českých uživatelů považuje za bezpečná složitá hesla (66 %), dlouhá hesla (42 %), unikátní (39 %) a zapamatovatelná (31 %). Podle odborníků je ale nejlepší volit kompromis mezi uvedenými parametry.

Podle dat nejvíce českých uživatelů považuje za bezpečná složitá hesla (66 %), dlouhá hesla (42 %), unikátní (39 %) a zapamatovatelná (31 %). Podle odborníků je ale nejlepší volit kompromis mezi uvedenými parametry. „Složité heslo naopak může být i riziko. Pokud použiji různé znaky a čísla, a ještě zvolím třeba heslo dlouhé 16 znaků, pak si takové heslo nebude možné zapamatovat. Méně technicky zdatný uživatel si pak heslo může psát do počítače nebo na papír. A to bezpečnost ohrožuje,“ popisuje Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Do notýsku si hesla skutečně napíše 33 % českých uživatelů, 63 % říká, že většinu si pamatuje z hlavy. Jen čtvrtina lidí využívá speciální program pro správu hesel. Ten experti doporučují jako nejvhodnější variantu, jak se o hesla starat. Správce hesel lze navíc najít i v některých antivirových programech.

Heslo s datem narození raději ne

Téměř polovina lidí používá někdy v heslech osobní informaci – nejčastěji datum narození, jméno někoho z rodiny či mazlíčka. Pětina lidí používá jako heslo jednoduché slovo a desetina jednoduchou větu. Speciální znaky                          (jako je třeba ; nebo ?) používá necelá polovina uživatelů.

„Tvořit heslo příliš jednoduché nebo s osobní informací bych rozhodně nedoporučil. Takové heslo dokáže snadno uhodnout útočník pomocí slovníkového útoku, případně někdo, kdo vás zná,“ varuje Zubr. „Nejdůležitější je množství znaků v hesle, proto bych spíše doporučil tvořit si věty či slovní spojení, ve kterých použijete znaky a číslice. Samozřejmostí by mělo být unikátní heslo pro každou službu. Lze využit i správce hesel.“

Volte druhý faktor 

Řada služeb dnes umožňuje uživatelům přidat si druhý faktor ověření. Zpravidla se jedná o kód v SMS nebo potvrzení v mobilní aplikaci. Běžně tuto funkci používají banky, sociální sítě či někteří poskytovatelé e-mailových schránek. Podle odborníků by je uživatelé měli využívat, kdykoli to je možné.

„Některé uživatele sice SMS kód obtěžuje, ale z hlediska kybernetické bezpečnosti zapnutí dvoufaktorového ověření to nejlepší, co mohou udělat. Určitě bych doporučil dvou faktor aktivovat u všech služeb, kde pracujete s citlivými daty, což je zejména e-mailová schránka a sociální sítě. Banky ani nezmiňuji, ty musejí každé přihlášení ověřovat povinně,“ uzavírá Zubr.

Výběr článků

Načítám