Hlavní obsah

Trainee program v automobilovém průmyslu

Novinky, ŠKODA AUTO a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro společnost Škoda Auto jsou absolventi vysokých škol jedním z hlavních zdrojů budoucích perspektivních zaměstnanců. Jejich často mizivá pracovní zkušenost v průběhu studia bývá kompenzována novými pohledy na problematiku.

Článek

Přesto jsme toho názoru, že talentovaný čerstvý absolvent potřebuje uvést do života jinou formou než tzv.“hodit do vody“. Trainee program Škoda Auto organizuje již 17.rokem a je osvědčenou formou přechodu čerstvého absolventa do reálné praxe v podniku.

To je pohled společnosti, personalistů, jak se však na to dívají samotní účastníci Trainee programu ? Vybrali jsme si jednoho z nich – Ing. Jana Kašpárka, absolventa podnikatelské fakulty VUT v Brně a nyní již i absolventa Trainee programu.

Jaká je Vaše současná pozice ve firmě a čím se zabýváte?

V současné době jsem ve společnosti odpovědný za controlling režijních a náběhových nákladů v rámci Controllingu výroby a logistiky. Kromě kolegů z ekonomické oblasti tak úzce spolupracujeme především s oblastí výroby. V nejbližší době však své působiště změním, protože jsem firmou vyslán do Ruska. Od října budu působit v Kaluze jako vedoucí controllingu výroby v tomto zahraničním montážním závodě .

Co pro Vás tato možnost znamená, ne vždy se chce člověku z „České kotliny“ do světa a zejména směrem východním?

Za prvé je to velká výzva a odpovědnost. Není úplně jednoduché odejít do relativně cizího prostředí. Na druhou stranu je to veliká příležitost, jak ukázat, že něco umím a mám firmě co přinést. Rozvíjející se východní trhy jsou velmi zajímavé z pohledu tempa růstu a množství získaných zkušeností. Ty je možné následně přenést zpět do společnosti při návratu do České republiky. Určitě to každému člověku značně rozšíří všeobecný i profesní přehled. Kromě toho je velmi zajímavé sledovat z pohledu controllingu celou výrobu. Tuto příležitost, kterou mám díky zázemí silné firmy, chci rozhodně využít.

Rád přijímáte výzvy. Byl pro Vás takovou i Trainee program Škoda Auto, jehož jste absolventem?

Již před koncem studia na vysoké škole, kde jsem se zaměřoval na obor řízení a ekonomiku podniku na Fakultě podnikatelské, jsem věděl, že společnost Škoda Auto má adaptační program pro čerstvé absolventy a také jsem si uvědomoval, že vstup, do tak velké firmy zvenčí  a bez zkušeností nikdy není úplně jednoduchý. Trainee program Škoda Auto otevírá absolventům vysokých škol dveře do firmy výrazně více. Pro mě osobně tedy byl Trainee program velkou výzvou a chápal jsem ho jako vstupenku ke kariéře v rámci společnosti Škoda Auto. Myslím, že v tomto předpokladu jsem se rozhodně nezmýlil.

Můžete říci trochu více o tomto programu - tedy pro koho je Trainee program určen?

Trainee program je jednoletý adaptační a rozvojový program pro čerstvé absolventy vysokých škol magisterského stupně studia, především technického nebo ekonomického zaměření. Jeho cílem je vytvoření databanky talentů s osobnostním a odborným potenciálem. Jejich potenciál má směřovat k dalšímu personálnímu a odbornému rozvoji. Jedná se přitom o kariérní rozvoj jak vertikální, který směřuje k vedení, tak horizontální. Ten představuje odborná kariéra.

To bylo vyčerpávající a úplné znění jak z letáku, ale co absolventům trainee program vlastně nabízí? Proč by se do něho měli hlásit?

Trainee program je nastaven tak, aby během jednoho roku seznámil účastníky s problematikou velké nadnárodní společnosti. Prostředí takové firmy je naprosto odlišné od školského prostředí, které do té doby absolvent znal. Automobilka zahrnuje všechny možné činnosti od vývoje až po poprodejní služby. má výrobní závody v Rusku, Indii nebo Číně. Pro každého schopného člověka tak nabízí obrovskou škálu možností. Proniknutí do ní však chce čas a pomoc. Tu Trainee program nabízí. Každý Trainee je rozvíjen formou „on the job“ a „off the job“ opatření. Mezi ně patří například pobyty ve výrobě a u obchodníka, projekty v rámci tuzemské nebo i  zahraniční stáže. Každý z absolventů cítí určitý dluh či deficit ve svých znalostech a schopnostech, který se právě Trainee programem odstraňuje nebo alespoň snižuje. Pro všechny účastníky programu je připraven komplexní systém školení, vzdělávání a rozvoje. Do tohoto systému patří jazyková příprava, projektová práce a další osobnostní  rozvojové aktivity. Všichni Trainee se setkávají na různých setkáních a to jak v rámci Škoda Auto, tak celého  koncernu Volkswagen. Toto je také velmi důležité a skýtá to obrovskou výhodu pro všechny účastníky, protože takto získané kontakty jsou neocenitelnou pomocí v každodenní práci.

Co musí splňovat zájemce o Trainee program Škoda Auto, aby měl naději se do něj dostat ?

Každý zájemce musí mít vynikající studijní výsledky a také musí projít assessment ( metoda výběrového řízení ), kde jsou posouzeny jeho předpoklady pro absolvování programu a budoucí zapojení do společnosti Škoda Auto. Zájemce rozhodně musí mít, logické a analytické schopnosti a zdravé sebevědomí.  Důležitý je zájem o kariérní postup a schopnost vyjádřit svůj vlastní názor. Vzhledem k šíři firmy a problematiky automobilního průmyslu se rychle musí učit novému, musí mít kreativní myšlení a hodně nových nápadů a také „drive“ a nadšení.

Co Vám osobně přinesl Trainee program?

Díky Trainee programu jsem poznal firmu, její složitosti i zákonitosti, seznámil se s mnoha zajímavými lidmi a podíval se také do závodů koncernu Volkswagen či dalších firem dodavatelského průmyslu. Získal jsem také hodně přátel, se kterými se rád setkávám. V neposlední řadě jsem získal zajímavou práci, která mě baví a která mi otevírá další možnosti kariérního růstu.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně osobních i profesních zkušeností a zážitků na nastávající zahraniční misi  v Rusku.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde je možné získat informace o tomto programu a jak se do něj přihlásit …

Výběr článků

Načítám