Hlavní obsah

Svět v jedné zemi

Novinky, Tomáš Tureček

Jižní Afrika se momentálně zmiňuje hlavně v souvislosti s novou mutací koronaviru, ale byla by škoda ji vnímat jen tímto úhlem pohledu. Jedná se totiž o jednu z nejkrásnějších zemí světa.

Foto: National Geographic

Mys Dobré naděje – kdo zde nestanul, nebyl v Jižní Africe.

Článek

Svět v jedné zemi – tak se často Jižní Africe přezdívá. Umíte si představit, že dopoledne se budete koupat v teplém Indickém oceánu, odpoledne se postavíte na zasněženou sjezdovku v Dračích horách, další den strávíte pozorováním divoké zvěře v nejstarším africkém národním parku a obden pak v dunách pouště Kalahari? Jak říká motto renomovaného měsíčníku National Geographic, stále je tu co objevovat!

Foto: National Geographic

Na slony v národním parku Addo si turisté mohou prakticky sáhnout.

 Velká šestka

Určitě jste už slyšeli o velké africké pětce. Jedná se o pět velkých afrických savců, jejichž pozorování patří k vrcholům každého safari. V Jižní Africe se ale často mluví o velké šestce. Které zvíře je tu navíc? Možná budete překvapeni, ale tím šestým jsou velryby. Jihoafrické pobřeží patří totiž k místům, kde je pozorování obřích kytovců oblíbenou zábavou.

Pokud budeme chtít spatřit i zbylou velkou pětku, máte v JAR řadu možností, kam se vydat. Kromě Krugerova národního parku patří k oblíbeným například park Addo nedaleko Port Elizabeth, který je vyhlášený velkým počtem slonů. Běžně se vám stane, že největší suchozemský savec zavítá až přímo k chatičkám ubytovaných návštěvníků.

Foto: National Geographic

Pohled na Stolovou horu s Kapským Městem na jejím úpatí patří k nejznámějším symbolům země.

 Zlatá velmoc

Pokud byste se rádi dozvěděli něco zajímavého o žlutém kovu, je Jižní Afrika tím pravým místem. Jednak patří k hlavním světovým producentům zlata, jednak návštěva bývalého dolu Gold Reef City nedaleko Johannesburgu patří k opravdu nezapomenutelným zážitkům.

Zkusit si vlastnoručně potěžkat pravou zlatou cihlu je zvláštní zkušenost. Pokud byste ji dokázali uzvednout dvěma prsty, můžete si ji odnést. Průvodci v muzeu ale mohou být klidní, zatím se to nikomu ještě nepodařilo…

Foto: National Geographic

Tučňáci na pláži u městečka Boulders jsou známou aktrakcí.

 Za dobrou nadějí

Navštívit Jižní Afriku a nevidět Kapské Město, jedno z nejkrásnějších měst světa? To by byla obrovská škoda. Město se vypíná pod siluetou Stolové hory, od něj se táhne úzký poloostrov vedoucí až na mys Dobré naděje, jedno z nejikoničtějších míst naší planety. Fotografie u cedule, která mys označuje, je něco, bez čeho nemůže z Jižní Afriky odjet. Jen si dejte pozor na všudypřítomné paviány, kteří se vyznačují mimořádnou drzostí.

A až se budete vracet z mysu, nezapomeňte se zastavit na vinicích v okolí města Stellenbosch. Tato oblast patří k nejlepším vinařským oblastem světa.

Rádi cestujete? Víme, že je to momentálně obtížné, ale plánovat můžeme i nyní. Spoustu inspirace najdete v časopise National Geographic.

Výběr článků

Načítám