Hlavní obsah

Práce v Británii - Budou pařit v Česku, já pracuju v Anglii.

Novinky, Jobpilot.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen pár dnů dělí Česko od vstupu do Evropské unie. Pro mnoho lidí se tak otvírá cesta založit třeba ve Velké Británii či Irsku novou budoucnost, nový život. Bez jakýchkoliv překážek se obě země otevřou všem, kteří tu budou chtít odstartovat novou kariéru, založit rodinu a zakotvit tu třeba i natrvalo

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Všechny služby uchazečům o práci na www,jobpilot.cz  jsou poskytovány bezplatně. Mezi ty dlouhodobě nejoblíbenější či nejvyhledávanější patří vyhledávání pracovních nabídek v České republice a v zemích Evropy, hledání krátkodobých i dlouhodobých brigád, Průzkum platů, připravení vzoru životopisu s vloženou fotkou  a hledání vhodného zaměstnavatele v jejich Profilech umístěných na jobpilot.cz.

Pražská redakce společnosti jobpilot pravidelně dostává od svých věrných uživatelů emaily i dopisy, které popisují příběhy z oblasti shánění práce a z následných velmi různorodých pracovních zkušeností. Přinášíme Vám zajímavý "pracovní" příběh našeho mnohaletého uživatele Marka D. z Humpolce, který zveřejňujeme s jeho laskavým souhlasem. Snad budete na konci souhlasit, že zvolený název "Budou pařit  v Česku, já pracuju v Anglii" odpovídá skutečnosti.

"Moji obezřetní rodiče, oba celoživotní učitelé na školách v Humpolci a v Pelhřimově, se v mých 18 letech rozhodli dotlačit mě k dalším studiím v Praze. Přijímačky na VŠE se povedly. Po několika měsících očekávání od velkého světa velkoměsta jsem stanul v Praze, kterou jsem do té doby navštěvoval pouze při organizovaných školních zájezdech. Realita mě překvapila, snad i zaskočila. Brzy jsem zjistil, že měsíční dotace získávané od rodičů-učitelů na studium a život v Praze nestačí, jejich rozpočet totiž soustavně vysávala má 16-ti letá sestra.

Vše vyřešila první brigáda, kterou se mi podařilo získat přes stránky www,jobpilot.cz. Možná jsem velkou výjimkou, ale má první brigáda sjednaná na měsíc v GE Capital Bank přerostla ve víceméně stále pracovní nasazení v této moderní bance. Peníze od rodičů na mé studium ve velkoměstě jsem prostě přestal potřebovat! Dobré studijní výsledky, zkušenosti z banky, získaná nezávislost, oddělení se od poklidně plynoucího života v Humpolci, touha poznávat nové. To vše způsobilo, že po třech letech na VŠE přerušuji studium a vydávám se pracovat do Anglie. Anglicky hovořící kolegové z banky, ve které jsem při studiu pracovně strávil zhruba 20 měsíců mi poskytli skvělé kontakty a dobré rady.

Do velikého Londýna jsem se v září vydal autobusem. Unavený a upocený jsem nad ránem dorazil na londýnskou Victoria Station. Zavazadla skončila v úschovně a já se rozhodl, že zmapuji poptávku po mladíkovi z Čech, který mluví plynně anglicky a chce prostě pracovat, zatím bez pracovního povolení. První "pracovní" den začal v 9:00 a skončil s přestávkami po 18:00 hodině. Prochodil jsem toho hodně. Nabízel jsem se ve 11 restauracích, v 8 hotelech nebo penzionech, v 10 větších i menších obchodech, v sedmi kancelářích firem, které inzerovaly volné administrativní místo.  Zjistil jsem následující: bude asi problém bez povolení pracovat v kanceláři, ceny za pomocné práce v restauracích a hotelech jsou díky "konkurentům" z Afriky a Asie pěkně nízko - stěží by pokryly mé náklady na stravu a na kulturní ubytování.

Večer jsem se ubytoval v jednom z penzionů B/B v blízkosti Victoria Station. Za cenu 24,90 liber jsem očekával více, než jen jednu nepohodlnou postel v místnosti, kde nebylo možné rozevřít ani celý kufr, velikost sprchového koutu mi umožnila tam stát jenom v pozoru a proud vody nebyl proudem, ale jenom nejistým čůrkem. WC bylo také pod úrovní obvyklou v Česku. Snídaně mě poněkud překvapila - dvě bulky bez chuti a vůně, kousek másla a lžička marmelády. Dost špatný základ pro moji plánovanou druhou celodenní cestou za prací či jen za zmapováním poptávky po mé osobě a umu. Přesto jsem vedoucí hotýlku potvrdil další tři přespání. Další dva dny hledání na ulici přinesly tři konkrétní nabídky. Nejserioznější a nejlépe placené bylo toto: práce se špinavým nádobím a zbytky jídel v zázemí velké restaurace, na 10 dní, čtyři hodiny denně, za 105 liber celkem. Neberu, nechávám to konkurenci z Afriky, z Asie a z Balkánu.

Za tři dny jsem prochodil pěknou část Londýna. Výsledek horší, než jsem očekával. Mé denní náklady byly v Londýně zhruba 42-45 liber: ubytování 24,90, jídlo 12,-, doprava metrem a autobusy 6,-.

Volám tedy svým bývalým anglicky hovořícím kolegům do GE Capital Bank v Praze a žádám je, aby oznámili známým do Manchesteru, že využiji jejich předběžně z Prahy domluvené nabídky. Opouštím tedy hotel umístěný na dohled od Victoria Station v Londýně, kupuji jízdenku s místenkou v autobuse Londýn - Manchester.  Odjíždím na sever.

Po několika hodinách jízdy po dálnici autobus zastavuje v centru Manchesteru, kde na mě již čeká Dave - sympatický a žoviální čtyřicátník, který mi byl představen přes známé z mé dlouhodobé brigády  v pražské GE Capital Bank. Odváží mě do jejich rodinného sídla v městečku Wilmslow. Konečně půvabný a zajímavý venkov, který znám z anglických seriálů! V rozlehlém domě s ještě rozlehlejší zahradou mě čeká Daveova žena, jejich tři rozdováděné děti ve věku 3, 7 a 12 let, půvabná domácí pomocnice Zsuzsanna z maďarské Budapešti. Dostávám pěkně vybavený  samostatný pokoj o velikosti cca 5x6 metrů. O koupelnu s toaletou se budu dělit s maďarskou pomocnicí v domácnosti ZsuzsannouJ.

Navečer mě Dave zve do obývacího pokoje a sdělí mi své plány. Za poskytnuté ubytování a za stravu budu obhospodařovat jeho dům a zahradu. O kuchyni a děti se stará "kolegyně" Zsuzsanna. Paní domu na vše bude dohlížet a bude většinou zadávat úkoly.

Navíc - a na to jsem opravdu toužebně čekal - budu šest hodin denně pracovat v jeho firmě, která mimo jiné organizuje velmi oblíbené víkendové letecké výlety do Prahy. První měsíc budu dostávat přijatelných 150 liber týdně. Zákazníky z Manchesteru a okolí jsou celé pracovní kolektivy, skupiny kamarádů z místních hospod i podivné individuality.  Je sobota, do práce nastupuji v pondělí ráno. Už se nemohu dočkat, jak anglické venkovany budu "odborně" vybavovat a připravovat na prodloužený víkend v Praze."

Tady končí náš aktuální příběh s názvem "Budou pařit v Česku, já pracuju v Anglii."

Pokračování příběhu dlouholetého uživatele služeb portálu pro práci a kariéru www,jobpilot.cz  Marka z Humpolce naleznete na tomto místě 13.4. nebo hledejte od 5.4. na stránkách www,jobzurnal.cz.

Příští vskutku napínavý příběh ponese název "Pařili v Praze, já pracoval v Anglii".

Redakce Jobžurnál

jobpilot.cz

Výběr článků

Načítám