Hlavní obsah

Porovnej24.cz: Lyžování je nejrizikovější sport

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když pojišťovny rok co rok varují před odjezdem do ciziny bez uzavřeného pojištění, mnozí Češi na jejich rady nedbají a na cestu se nepojistí. Přitom se každoročně ze zimní zahraniční dovolené vrací s následky úrazu tisíce lidí. Ze statistik vyplývá, že každé třetí zranění na lyžích patří mezi vážná, na snowboardu je to dokonce každé druhé.

Lyžování je nejrizikovější sport

Článek

„U mužů je zranění na lyžích či snowboardu druhým nejčastějším hned po fotbalu, u žen se dokonce jedná o nejrizikovější sport. Pokud vyrazíte za zimními radovánkami a nesjednáte si cestovní pojištění tak, jako to stále ještě nečiní pětina lidí, počítejte s tím, že se vaše dovolené výrazně prodraží,“ varuje analytik pojistného trhu Porovnej24 Zdeněk Novák.

V případě, že si pád na lyžích vyžádá lékařské ošetření, můžeme se dostat do značných finančních potíží. Výdaje za poskytnutí zdravotní péče a převoz do Čech se mohou vyšplhat na desítky až stovky tisíc korun. Nejtypičtějším zimním úrazem jsou zlomeniny rukou a nohou, ovšem dojde-li k nim v zahraničí, zdravotní úkony vás vyjdou několikanásobně dráž než v České republice. Nejvíce plnění v rámci cestovního pojištění je evidováno během zimních měsíců v Rakousku a Itálii.

„Měli jsme tu klientku, lyžařku, která si v Itálii při pádu na sjezdovce zranila  koleno. Horská služba ji dopravila do nejbližší soukromé nemocnice, kde ji ošetřili. Druhý den byla předána do péče českých lékařů. Náklady na ošetření takového zranění se v Itálii pohybují kolem 70 tisíc korun, náklady spojené s transportem kolem 40 tisíc korun. Za celkem banální poranění kolene na svazích italských Alp by tak lyžař bez cestovního pojištění zaplatil více než 100 tisíc korun,” uvádí příklad Zdeněk Novák.

Podle něj v Rakousku například i zlomený kotník může vyjít dokonce až na 163 tisíc korun. Náklady navíc skokově rostou, pokud je ve hře vrtulník, díky kterému se převoz do nemocnice může vyšplhat až na 200 tisíc korun. Úrazy se ale nestávají jen na lyžích. Loni se o tom přesvědčil klient Porovnej24, který se při jízdě na sáňkách převrátil a narazil do hrazení. Jeho zranění si vyžádala i zásah vrtulníku, který muže transportoval do nejbližší nemocnice. Operace zlomené pánve a převoz do české nemocnice vyšly na bezmála 150 tisíc korun.

Ke zranění při lyžování může pochopitelně dojít i v českých horách. Během loňské zimní sezóny 2015/2016 zasahovala Horská služba ČR při více než 5 700 událostech. Nejvíce zásahů bylo evidováno v Krkonoších (2 203), dále v Jeseníkách (785), Orlických horách (657), nejméně pak v Beskydech (402 zásahů). Nejvíce nehod utrpěli sjezdoví lyžaři (3 326 případů) a vyznavači snowboardingu (1 204). Lyžaři si nejčastěji zraní koleno (40 %), u snowboardistů je to zejména paže (28 %). Ve více než 900 případech loňské zimní sezóny došlo ke zranění hlavy. Přitom každý čtvrtý dospělý lyžař si nikdy hlavu nechrání helmou, desetina si ji nasadí jen občas. Lyžařskou helmu nosí na svazích devět z deseti dětí.

Výběr článků

Načítám