Hlavní obsah

Počet kyberútoků na podnikatele stoupl o 50 %. Obranou může být vzdělávání

Kybernetických útoků přibývá a útočníci se snaží být stále rafinovanější. Zdaleka ne všichni podnikatelé jsou na ně ale připraveni. Přitom právě prevence a základní znalosti kyberbezpečnosti by mohly podnikatelům pomoci odvrátit či snížit jejich dopad.

Digitální bezpečnost

Článek

Kybernetický útok může stát podnikatele miliony

Online dnes můžete pracovat, bavit se, ovládat vysavač i internetové bankovnictví. Právě díky internetu jsme schopni řídit a automatizovat také mnoho oblastí podnikání. Kyberbezpečnost je důležitější než kdy dřív, a pro některé podnikatele je dokonce otázkou budoucnosti. Úspěšný kybernetický útok totiž může způsobit škody i v řádu milionů korun.

Čeští podnikatelé a firmy za loňský rok průměrně čelili zhruba tisícovce kyberútoků týdně (což je o 50 % více než loni), letos toto číslo pravděpodobně ještě poroste. Dopad na podnikatele by mohla zmírnit jejich prevence a základní kybernetická gramotnost, mnoha podnikatelům ale vzdělání v této oblasti stále chybí.

Také proto se Vodafone Business pustil do vzdělávání podnikatelů a spustil svou Vodafone Digiakademii, kde v jednotlivých kurzech zájemcům předává své know-how, provádí je základy online marketingu a učí digitálním dovednostem – včetně kyberbezpečnosti. Pro zákazníky Vodafone Business je Digiakademie zcela zdarma.

Kde mohou číhat hrozby?

Největšími hrozbami bývají okolnosti, které považujeme za neškodné. Tím může být například:

1. Pracovní zařízení

Telefon a počítač dnes patří k běžné výbavě každého podnikatele. Každé zařízení, přes které přistupujete k citlivým datům (firemním či svých zákazníků) byste také měli adekvátně chránit. Miloslav Lujka, IT expert ze společnosti Check Point Software Technologies, proto radí:

•    mějte ve svém zařízení nainstalovaný ochranný program (například Vodafone CyberWall),

•    mějte ve svém zařízení nainstalovaný ochranný program (například Vodafone CyberWall), •    nepřipojujte se k cizím počítačům či zařízením (například flash disk),

•    nepůjčujte své zařízení nikomu dalšímu, především ne dětem na hraní.

2. Připojení

Bezpečné připojení je základem práce na dálku, která podnikatelům poskytuje volnost a flexibilitu, ale i rizikem, že se k vašim citlivým datům dostane někdo nepovolaný. Pro připojení do firmy je dnes nezbytná VPN a používání důvěryhodných Wi-Fi sítí. Místo připojování na veřejné sítě uděláte lépe, když se vybavíte dostatečným balíčkem mobilních dat.

3. Registrace a přihlašování (login)

Použití slabého a běžného hesla (například „1234“) je téměř jako kdybyste neměli žádné. Sebesilnější heslo vám je ale k ničemu, pokud došlo k odcizení vašich přihlašovacích údajů (například po úspěšném kybernetickém útoku na společnost, jejíž aplikaci využíváte). Nejbezpečnější metodou je používání silného hesla v kombinaci s vícefaktorovou autentizací.

Další tipy pro podnikatele zdarma na V-Hubu

Rádi byste si přečetli více rad a tipů, které vám pomohou ke snazšímu a bezpečnějšímu online podnikání? Navštivte vzdělávací portál Vodafone V-Hub plný volně dostupných návodných článků a vzdělávejte se v oblastech práce na dálku, digitálních dovednostech i online bezpečnosti.

Výběr článků

Načítám